Шостий пакет санкцій ЄС проти Росії: коли введуть і що включатиме

Шостий пакет санкцій ЄС проти Росії: коли введуть і що включатиме

ЄС у наступному пакеті санкцій проти Росії сподівається націлитися на російську нафту та банки. За словами кількох дипломатів, Брюссель ще розробляє плани шостого раунду заходів у зв’язку із вторгненням РФ в Україну, які, як очікується, будуть представлені країнам Європейського союзу на початку наступного тижня.




Новий пакет повинен включати деяку форму заборони імпорту російської нафти, і навіть може бути націлений на більшу кількість російських банків. Їх виключать із міжнародної платіжної системи SWIFT, повідомляє POLITICO з посиланням на джерела.


У міру того, як війна в Україні затягується, до лідерів ЄС все частіше висуваються вимоги перекрити життєво важливий потік доходів Кремля, який надходить від енергетичного сектора Росії. Це стосується експорту нафти та газу.

У своїх п’яти попередніх пакетах Євросоюз підтримав заборону на вугілля та виключив низку російських банків із SWIFT, щоб посилити економічний тиск на Москву. Але в міру того, що з’являються свідчення звірств рашистів в Україні, західні уряди посилили військову підтримку нашої держави і вирішили посилити санкції проти диктатора Володимира Путіна та його режиму.



Великі російські банки, такі як Газпромбанк і Сбербанк, поки що не потрапили під санкції, оскільки вони беруть участь в угодах по енергоресурсам. Глава Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн заявила раніше, що нові санкції, швидше за все, торкнуться Сбербанку (найбільшого банку Росії). Один із дипломатів ЄС очікує, що ЄК націлиться на всі російські банки, включаючи Газпромбанк.

Деякі країни, зокрема балтійські, наполягають на додаткових заходах боротьби з російськими дезінформаційними операціями в рамках шостого пакету. Раніше Брюссель заборонив пропагандистські RT та Sputnik. В інших країнах запропонували заборонити в ЄС кілька інших російських ЗМІ, в той час як інші побоюються, що такий захід може мати неприємні наслідки проти Заходу, оскільки цей крок може бути використаний для російської пропаганди.

Щодо нафти, то неясно, наскільки швидким і всеосяжним буде поетапна відмова від імпорту з Росії в майбутньому. Оскільки доходи від нафти і газу становлять найважливіше джерело фінансування російської військової машини, санкції щодо енергетики розглядаються як життєво важливий наступний крок у відповідь ЄС на вторгнення.

Але такі країни, як Німеччина та Угорщина, намагаються пом’якшити пропозиції. ФРН попередила про рецесію, якщо ЄС негайно заблокує російський газ та нафту. Раніше проти запровадження ембарго на газ із країни-терориста виступила Австрія, незважаючи на війну в Україні.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий