Удар по Кримському мосту і шалені ціни: чому росіяни не їдуть відпочивати на півострів

Удар по Кримському мосту і шалені ціни: чому росіяни не їдуть відпочивати на півострів

Кримські пляжі пусті. У другій половині червня зазвичай півострів заповнюють сім’ї з маленькими дітьми, пенсіонери, які люблять відкривати сезон, оскільки сонце ще не так пече, а море чисте. Але цього року пляжі порожні, а серед тих, хто засмагає, багато місцевих жителів.




Докладніше про це читайте в матеріалі OBOZREVATEL.


На пляжах порожньо

Кримське узбережжя Чорного моря сьогодні пустує. Море вже прогрілося до комфортних 20-22 градусів, температура повітря піднімається навіть вище за 30 градусів, а відпочивальників практично немає.



Місцеві відеоблогери зі шкіри пнуться, аби показати глядачам, як добре в Криму і як він тріщить по швах від туристів. Але похмура картинка пляжів далеко не найкращий доказ.

Пляж Ялти в середині червня
Пляж Ялти в середині червня

Навіть на Масандрівському пляжі в Ялті відпочивальників можна на пальцях перерахувати. Багато кафе, торгові кіоски закриті і починати торгувати не збираються.

«Так туристів ще немає. Зазвичай ми вже другого тижня червня починаємо працювати, а наприкінці першого місяця літа вже сезон у розпалі. Цього року не знаю, що буде. До 1 липня точно не відкриємося, а потім подивимося», – розповідає власник кількох торгових точок в Алушті.

Те саме говорять і в кафе. «Поки що розпочали роботу лише ті, які розташовані в найбільш багатолюдних точках біля моря. І то не всі. Попиту немає, а працювати у збиток ніхто не хоче. Думаю, цього року сезон посунеться тижнів на два і навряд чи буде успішним», – зітхає власник кафе із Ялти.

Росіян, які останні вісім років є основними відпочивальниками тут, відлякує війна в Україні, військові кораблі неподалік пляжів, запуски ракет, які добре видно як вдень, так і у темний час доби.

Ялтинська набережна небагатолюдна
Ялтинська набережна небагатолюдна

Проте серед тих, хто зараз гуляє набережною Ялти, багато місцевих жителів. «Туристів немає, ніхто в мене в червні нічого не забронював. Агенти нікого не привозять з вокзалу, бо ті, хто приїжджає, прямують до санаторіїв та пансіонатів. А приватний сектор майже порожній. Ми з подругою тепер щовечора виходимо на набережну, гуляємо, морським повітрям дихаємо. Якщо відпочивальники приїдуть у середині літа, то вже часу на це не буде», – з надією каже Валентина Миколаївна, яка в Ялті здає кімнати.

«А хто до нас зараз їде? Біженці з «ДНР» та «ЛНР», ще з Маріуполя. Так у них грошей немає, вони шукають безкоштовні кімнати. А багаті туристи цього року в себе в Сочі відпочивають», – каже адміністратор новеньких апартаментів у Ялті.

У Крим не літають літаки

Ще гірша ситуація в Судаку, там набережна та пляжі стоять порожніми. Страждають дорогі апартаменти та готелі – попиту на них взагалі немає. Дехто за останні роки розширився, набудував нове житло на місці знесених дитячих таборів, а ось попиту на них зараз немає.

Пляж у Судаку в середині червня
Пляж у Судаку в середині червня
Пляж у Судаку в середині червня

Також порожні пляжі і в Феодосії. «Ми днями проїхалися пляжами у Феодосії і були трохи шоковані. «Золотий пляж» взагалі порожній стоїть, деякі відпочивальники засмагають і купаються, навколо практично нікого. Хоча це гарний, широкий, піщаний пляж, там є інфраструктура, і він має попит. І багато водоростей у воді. Та сама картина на другому міському пляжі. Народу трохи більше, але все одно це не рівень для Криму», – розповідає місцевий блогер Анатолій.

Феодосія "Золотий пляж" у середині червня
Феодосія "Золотий пляж" у середині червня
Феодосія пляж "Камінці" в середині червня.
Феодосія "Другий міський пляж" у середині червня.

Багато хто вважає, що мало туристів через те, що на півострів тепер не літають літаки з Росії. Хоча дуже сподіваються, що Кримським мостом до них приїдуть відпочивальники на поїздах.

Справді, квитки на комфортні поїзди до Сімферополя та Євпаторії з Москви розкуплені до кінця літа. У Крим ходить лише по два-три потяги щодня. А ось на Кримському мості ажіотажу немає, він стоїть практично порожнім, особливо охочих їхати машиною сюди немає.

Порожній Кримський міст – ні на півострів, ні з нього великого руху немає

«Чутки про те, що міст можуть і зруйнувати дуже налякали людей. Літаки не літають, мостом їхати страшно, на поїзд квитки розкуплені. Ну хіба що пішки прийдуть», – сміється місцевий пенсіонер з Євпаторії Дмитро Павлов.

Представники туристичного бізнесу півострова пропонують заохочувати тих росіян, хто вирішив своїм авто приїхати на півострів: наприклад, дарувати їм бак бензину. Щоправда, відгуку у влади РФ ця пропозиція так і не отримала.

Кримські пансіонати та санаторії зараз заповнюють за рахунок російських пільговиків – ветеранів, інвалідів, малозабезпечених. Для них соцоргани купують путівки. Але проблема в тому, як цих людей можна буде доправити до місця відпочинку, якщо літаки до Криму не літають.

І лише «глава Держради» Криму, колаборант Володимир Константинов упевнений, що півострів цього сезону відвідає 6 млн туристів, це на 2 млн більше, ніж минулого року, коли сюди літали літаки.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий