Україні вже зараз потрібні шість речей від ЄС: Зеленський озвучив список для порятунку енергетики

Україні вже зараз потрібні шість речей від ЄС: Зеленський озвучив список для порятунку енергетики

Україна потребує термінової енергетичної допомоги від країн Європи. Вже зараз країні необхідно закупити 2 млрд куб. м газу. Також є гостра потреба в енергетичному обладнанні – трансформаторах, «газових» енергоблоках тощо.




Про це заявив президент Володимир Зеленський на міжнародній конференції «Солідарність з українським народом». Загалом він представив список із шести конкретних кроків, які допоможуть Україні вистояти взимку:


1. Обладнання

«Ми потребуємо кількох категорій обладнання», – зазначив Зеленський. Воно необхідне як для ремонту енергосистеми після російських ракетних атак, так і для запасної генерації. Зокрема, необхідні:



  • трансформатори (багато з наявних зруйнувала РФ);
  • обладнання для відновлення високовольтних мереж;
  • газотурбінні та газопоршневі енергоблоки (виробляють електроенергію).

2. «Аварійний» струм

«Щонайменше до завершення цього опалювального сезону в Україні ми потребуємо аварійної підтримки з боку європейської енергосистеми», – сказав Зеленський. Йдеться про некомерційний перетік електроенергії. Оскільки Україна з весни об’єднала свою систему з європейською, тепер ці системи страхують одна одну в аварійних ситуаціях.

3. Присутність місій ЄС на енергооб’єктах

«Закликаємо Євросоюз відправити спеціальні місії на об’єкти критичної енергетичної інфраструктури, які задіяні в енергозабезпеченні України і від яких безпосередньо залежить стабільність усього нашого регіону», – сказав президент. Такі місії можуть працювати за аналогією зі спостережними місіями МАГАТЕ, які, згідно з домовленостями, вирушать на всі АЕС України.

4. Газ

«Ми потребуємо підтримки для закупівлі близько 2 млрд куб. м газу», – сказав Зеленський. За його словами, країна витрачає більше блакитного палива, аніж планувала.

Про те, що Україні може не вистачити газу, заявляли і в «Нафтогазі». Так, новий глава компанії Олексій Чернишов уже попросив у Заходу 4 млрд доларів для закупівлі палива.

Однак тоді йшлося про закупівлю ще 3 млрд кубів газу понад уже наявні обсяги. Витрата якого збільшилася через масовані ракетні удари РФ по українській інфраструктурі. Адже паливо використовують для електрогенерації.

«Внаслідок постійних обстрілів Росією української інфраструктури пошкоджено понад 300 енергетичних об’єктів та близько 450 км газових труб. До того ж для вироблення електроенергії Україна була змушена використати додаткові обсяги вугілля та газу», – пояснював Чернишов.

5. Енергоефективні лампи

«Практичним результатом цієї конференції могла б стати домовленість щодо фінансування проєкту із закупівлі LED-ламп для України», – сказав Зеленський. І цю вимогу Європа вже виконала.

Єврокомісія пояснила, що ЄС має намір профінансувати закупівлю для України близько 30 млн LED-ламп, для чого виділить близько 30 млн євро. Очікується, що коли в майбутньому їхня кількість досягне 50 млн штук, це допоможе заощадити 1 ГВт енергії, що дорівнює річному обсягу виробництва атомної електростанції.

6. Координація допомоги

«Нам потрібен спеціальний постійний механізм координації зусиль – Паризький механізм. Який дозволить давати своєчасні та ефективні відповіді на кожен виклик російського енерготерору», – резюмував президент.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий