Хакери зламали низку сайтів держструктур України: що відбувається

Хакери зламали низку сайтів держструктур України: що відбувається

В Україні в ніч із 13 на 14 січня хакери здійснили глобальну атаку на сайти держструктур. Внаслідок чого були недоступні портал «Дія», а також сайти МОН, ДСНС, МЗС та ще ряд інших.




Про це повідомляє РБК-Україна.


«У зв’язку з глобальною атакою у ніч з 13 на 14 січня 2022 року офіційний сайт Міністерства освіти і науки тимчасово не працює», — йдеться на Facebook-сторінці Міносвіти.

Водночас у відомстві закликають громадян користуватися іншими вебресурсами. Мова йде про офіційні сторінки держструктур у соціальних мережах.



«Поки тривають роботи з усунення несправності, а також працює СБУ та кіберполіція, просимо користуватися такими офіційні вебресурсами МОН», — додають у повідомленні.

Які сайти «зламано»

Таким чином, не працюють такі сайти: МЗС, ДСНС, Міносвіти, Мінспорту, Міненерго, Мінагрополітики, Мінветеранів, Кабміну, Мінізахисту довкілля, Державна казначейська служба та портал «Дія».

Що про це відомо

Як написав на своїй сторінці у Facebook експерт з питань кібербезпеки Андрій Баранович, на сайтах держструктур почали вночі спливати повідомлення з таким вмістом (він продубльований трьома мовами: українською, російською і польською):

«Українець! Всі ваші особисті дані були завантажені в загальну мережу. Всі дані на комп’ютері знищуються, відновити їх неможливо. Вся інформація про вас стала публічною, бійтеся і чекайте гіршого. Це вам за ваше минуле, сьогодення і майбутнє. За Волинь, за ОУН УПА, за Галичину, за Полісся і за історичні землі».

Хакери зламали низку сайтів держструктур України: що відбувається

Фото: хакери зламали низку сайтів держструктур України (facebook.com/ruheight)

 

Зазначимо, що при вході на портал держпослуг «Дія» спливає відповідне повідомлення:

«Сервіс тимчасово недоступний. В зв’язку з необхідністю проведення планових технічних робіт доступ до Кабінету тимчасово обмежений…», — вказується при вході на портал.

Хакери зламали низку сайтів держструктур України: що відбувається

Кіберполіція почала розслідування

(Оновлено 09:33). У Міністерстві закордонних справ відреагували на цей інцидент. Так, прес-секретар відомства Олег Ніколенко заявив на своїй сторінці в Twitter, що кіберполіція вже почала розслідування.

«Внаслідок масованої кібератаки тимчасово не працюють сайти Міністерства закордонних справ та низки інших держорганів. Наші фахівці вже розпочали відновлення роботи ІТ-систем, а кіберполіція розпочала розслідування», — написав він.

 

Чи стався витік даних?

(Оновлено 09:52). За інформацією Держспецзвʼязку, внаслідок хакерської атаки, яка була здійснена на низку урядових сайтів, витоку персональних даних не сталося. Наразі триває розслідування інциденту.

«Контенту сайтів при цьому змінено не було, і витоку персональних даних не відбулося«, — йдеться в повідомленні.

 

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий