Як Україна отримала дані від «вагнерівців» про злочини на Донбасі: подробиці

Як Україна отримала дані від «вагнерівців» про злочини на Донбасі: подробиці

Українська військова розвідка у межах відпрацювання та пошуку російських найманців, які воювали на Донбасі, зуміла зібрати докази їхньої причетності до багатьох злочинів на сході нашої країни. Причому все вдалося побудувати так, що вони власноруч розкрили дані.




Про це йдеться в розслідуванні Bellingcat, присвяченому спецоперації із затримання «вагнерівців». Почалося все з виманювання бойовиків за допомогою звичайних оголошень на російських сайтах (щоб подивитися фото та відео, доскрольте сторінку до кінця).


Приклад анкети.

Українській розвідці вдалося вийти на росіянина Артема Міляєва (позивний «Шаман»). Він зізнався, що має досвід війни у Чечні, Сирії та на Донбасі. На сході України він командував штурмовою бригадою «ДНР».

Вербування продовжилося вже через нього. Кандидатам пропонувалося заповнити форми з особистими даними та військовим досвідом.



Найманці самі зливали дані про себе.

Усього вдалося зібрати відомості на 180 осіб. Багато з них давали дані про вторгнення Росії в Україну, підтримку військової компанії Вагнера урядом Росії. Таким чином було отримано безліч фото та відеоматеріалів, частина яких раніше не була відома, про збиття українського вертольота на Донбасі у 2014 році.

Найманці самі зливали дані про себе.

Згодом українська розвідка відібрала кілька десятків бойовиків, чиї злочини було доведено, аби затримати їх. Серед тих людей, які воювали проти України під Іловайськом та Дебальцевим, причетні до збиття Іл-76, коли загинули 49 українських військових, та малазійського рейсу МН17.

Найманці самі зливали дані про себе.
Медаль "За повернення Криму".

 

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий