19 травня – яке сьогодні свято і чий День ангела

19 травня – яке сьогодні свято і чий День ангела

Яким був день 19 травня в історії, у кого сьогодні День ангела і які які народні прикмети цього дня допомагають визначитися з погодою і зробити прогноз на урожай.




Ми також нагадаємо, хто із знаменитостей народився 19 травня і які свята припадають на цей день.


Яке 19 травня свято в світі

День Європи в Україні – свято, що символізує наміри країни зблизитися з Європейським Союзом. Відзначається в третю суботу травня вже 15 років. Коріння свята сягають до так званої Декларації Шумана: 9 травня 1950 року міністр закордонних справ Франції Робер Шуман запропонував представникам країн Європи об’єднати деякі сфери промисловості.



День науки в Україні – також традиційно відзначається в третю суботу останнього весняного місяця. Це свято присвячене всім українським вченим, винахідника, студентам. За статистикою, в Україні близько 1400 НДІ, понад три сотні вузів. У структурах Національної академії наук працює близько 40 тисяч осіб.

День калмицького чаю – популярне в цій країні кулінарне свято, присвячене традиційному, хоча і досить специфічному національному напою. У «чай по-калмицьки» додають молоко, масло, перець-горошок та інші прянощі – кардамон, гвоздику. В результаті чай стає більше схожий на суп з оригінальним смаком. Подають його теж особливим чином: першим напій пробує найстарший член родини, а потім, по колу, і всі інші.

День народження кубика Рубика – цю популярну головоломку вигадав Ерне Рубік. Спочатку винахід замислювалося як практичний посібник для вивчення геометрії.

День любителів шоколадних плиток і батончиків

День кульгавого футболіста

День фальшивомонетника

Історичні події 19 травня: що цікавого відбувалося

День 19 травня в історії запам’ятався створенням Англійської республіки, «днем народження» піонерії і поверненням комети.

1484 – закладка кам’яного Благовіщенського собору в Московському Кремлі. Ініціатором будівництва нового храму став князь Іван III Васильович. Раніше на цьому місці стояв дерев’яний храм, побудований в XIII столітті. Новий, цегляний, побудували за п’ять років.

1606 – в результаті повстання боярин Василь Шуйський став «кандидатом» на царський трон – його ім’я «вигукнули» в ході народних зборів на Червоній площі в Москві його прихильники.

1649 – після страти короля Карла I в Англії ліквідували монархічний лад. Країну проголосили республікою, яка протрималася 11 років, до відновлення монархії.

1728 – столицю Росії перенесли з Санкт-Петербурга в Москву, де вона була до цього. Таке рішення прийняв Петро II.

1897 – ірландський драматург і поет Оскар Уайльд вийшов з Редингской в’язниці, куди потрапив за звинуваченням в «непристойності» у відносинах з чоловіками.

1908 – театральний діяч Сергій Дягілєв під час «сезону російської опери» поставив в Парижі оперу Модеста Мусоргського «Борис Годунов». Головну роль грав знаменитий бас Федір Шаляпін.

1910 – комета Галлея повернулася, викликавши паніку. У зв’язку з тим, що Земля перетинала її хвіст, багато людей поширювали чутки про отруйні речовіни, що містяться в ньому.

1922 – заснована Всесоюзна піонерська організація.

1926 – перший виступ американського винахідника Томаса Едісона по радіо. Геніальний механік в перший момент розгубився і не знав, що йому сказати.

1979 – британський гітарист і співак Ерік Клептон одружився на Патті Бойд – дівчини, якій він раніше присвятив пісню «Layla».

1989 – в Москві стартував перший в Радянському Союзі масштабний конкурс краси «Міс СРСР». Його виграла учениця 10-го класу Юлія Суханова.

1991 – в Кувейті, що ворогував з Іраком, засудили до довічного ув’язнення чоловіка, який надів майку з портретом іракського лідера Саддама Хусейна.

2005 – Україна включилася в Болонський процес, спрямований на зближення систем вищої освіти європейських країн.

Хто святкує 19 травня День ангела

Як випливає з церковного календаря, іменини 19 травня у Василя, Дениса, Івана й Іларіона.

За традицією, віруючі люди радять піти в храм і поставити свічку на честь того святого, якого згадують в цей день.

19 травня – день народження знаменитостей

19 травня народилися радянський кінознавець, уругвайська артистка і шведська співачка.

1860 – Михайло Волконський, російський дворянин і письменник. Прославився оперою-пародією «Вампука, принцеса Африканська». Також написав ряд історичних романів, нарисів, фейлетонів.

1904 – Михайло Блейман, радянський кінознавець і сценарист.

1972 – Йенні Берггрен, одна з вокалісток шведського поп-квартету «Ace of Base». У колектив також входили її брат Юнас, сестра Лінн і їх друг Ульф Екберг.

1977 – Наталія Орейро, актриса і співачка родом з Уругваю, посол доброї волі ЮНІСЕФ. Відома за ролями в аргентинських «мильних операх».

Народні прикмети на 19 травня

19 травня за народним календарем – Іов Горошник.

Народні прикмети 19 травня такі:

– Якщо випала рясна роса – буде багато огірків.

– Якщо оси влаштовують гнізда на відкритих місцях – до вогкості влітку.

– Якщо туман піднявся за світанком – буде сухо.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий