9 токсичних звичок, через які ми страждаємо

9 токсичних звичок, через які ми страждаємо

Звички — натреновані життєві правила, якими наповнене наше життя. Одні, безумовно, ми вважаємо добрими та корисними, інші — поганими й шкідливими. Та у світі не все так однозначно, і, здавалося б, позитивна навичка може бути геть не такою доброю.




Ми з’ясували, як за певних обставин полярність може змінитися з плюсу на мінус. І розповість вам.


Цікаве

1. Щоразу після прийому їжі чистити зуби

Чому така звичка шкідлива: кислотність в роті після прийому їжі підвищена й таке швидке чищення провокує демінералізацію зубної емалі, від чого та швидше псується.



Як правильно вчинити:

  • оптимальний час для чищення зубів — 30 хвилин після сніданку чи вечері, лікарі радять проробляти цю процедуру двічі на день, вранці та ввечері;
  • якщо ви споживали копчені, ковбасні вироби, свіжовичавлені соки, їжу з підвищеною кислотністю — чищення доведеться відкласти ще на годину;
  • дуже хочете свіжості та чистоти в ротовій порожнині — тоді скористайтеся іригатором.

2. Спати скільки завгодно

Чому така звичка шкідлива: Надмірна кількість сну так само погана для організму, як і недосипання. Тривалий постійний сон (понад 9 годин щодня) може привести до депресії, погіршити роботу мозку, підвищити ризик захворювання на діабет, сприяти збільшенню ваги, викликати серцеві захворювання, болі в спині, підвищити ризик розвитку хвороби Альцгеймера і деменції.

Як правильно вчинити: 7-8 годин більш ніж достатньо для того, щоб ваш організм «перезавантажився». А щоб не було спокуси спати довго, дотримуйтесь простих рекомендацій:

  • Вставайте в одну годину в будні та у вихідні — так буде легше не збиватися з ритму.
  • Лягайте спати також в один час, обов’язково до півночі, щоб не збивати біоритми.
  • Покращіть якість сну: не наїдайтеся на ніч, але і голодним спати не лягайте.
  • Пийте напої, що містять кофеїн лише в першій половині дня.
  • Створіть оптимальну температуру в спальні перед сном — 16-18 градусів Цельсія.
  • Заберіть від себе всі гаджети, вимкніть телевізор. Світіння екрану призупиняє вироблення гормону мелатоніну, який відповідає за сон.
  • Складіть список справ на наступний день — не доведеться проганяти в голові думки про це, і ви зможете швидше заснути.

3. Виконувати всі свої обіцянки

Чому така звичка погана: Скажемо одразу: дотримання свого слова — риса геть не погана, а навіть навпаки. Але ми змінюємося, життя пливе, обставини стають іншими, ми не залежимо від них, і дотримати свого слова іноді стає важче. А оте постійне відчуття зобов’язання тримає нас за руки, ми через себе робимо те, що вже й не дуже хочемо робити.

Як вчинити правильно: Розумієте, що не здатні виконати обіцяне — не стрибайте вище голови й не добивайте ні себе, ні інших своїм “все зроблю, але слова дотримаю”. Ви ризикуєте перегоріти, впасти в депресію та апатію.

  • Не давайте обіцянок, які не можете виконати.
  • Поспішили зі словами? Вибачтеся, аргументуйте відмову і вашу неможливість здійснити обіцяне. Всі ми люди — хто не помиляється? А оцінювати свої сили треба реально.

4. Бути надто економним

Чому така звичка погана? Надмірна заощадливість дуже шкідлива, як і безрозсудне тринькання грошей. Ми вирішуємо радикально перекроїти бюджет, більше грошей заощаджувати — і забираємо в себе прості життєві радощі. А це вже дратує, злить, відбивається на настрої та самопочутті.

Як вчинити правильно: Скоригуйте свій бюджет так, щоб у ньому залишилося місце на непередбачені витрати й приємності — 5-10% буде достатньо. Купіть собі щось приємне, річ, про яку ви давно мріяли чи яка може зігріти вам душу і серце, і процес заощадження грошей стане значно приємнішим.

5. Пити багато води

Чому така звичка погана: Водна інтоксикація може привести до дуже серйозних проблем зі здоров’ям: ниркової недостатності, набряку легень або головного мозку. Здорові нирки здатні переробляти не більше 1 л води на годину. Якщо випити кілька літрів води за короткий термін часу, можна створити небезпечну для життя ситуацію. Навіть якщо випита кількість води не стане критичною, надлишок рідини створить навантаження на весь організм.

Як правильно вчинити: Ситуація неоднозначна, адже пити мало води — небезпечно, а багато — шкідливо. На щастя, є оптимальні рекомендації в залежності від вашої ваги. Не забувайте, що до зазначеної кількості входить не тільки вода в чистому вигляді, але і чай, кава, супи, соки.

  • Випивайте склянку води відразу після пробудження. Вона запустить травну систему, посприяє швидкій активізації органів та систем.
  • Спробуйте випивати склянку води при виникненні почуття голоду: наш організм часто плутає спрагу і голод.
  • Пийте більше води, якщо відчуваєте втому — остання є однією з ознак зневоднення. Пити краще маленькими ковтками, щоб не навантажувати нирки.
  • Пийте воду кімнатної температури. Вживання холодної води може викликати головний біль і спазм судин. А ще шкідливо пити холодну воду після вживання жирної їжі: жир, який потрапить до шлунку, буде погано перетравлюватися.

6. Постійно намагатися робити добро й корисні справи

Чому така звичка погана: Постійне прагнення “бути корисним” загрожує тим, що людина перестає розрізняти поняття лінивства та відпочинку, а останнє дуже потрібне організму. Ми постійно намагаємося щось робити, всім допомогти, бути вічно зайнятими, а якщо годинку полежимо на дивані й переглянемо улюблений фільм — все, ми пропаща людина. І знову це замкнене коло: до блиску вичищаємо будинок, соромимося свого права на відпочинок, готуємо, печемо, варимо, лиш би не бути “некорисними”.

Відпочинок — не менш важлива складова життя поруч з працею, а може навіть і важливіша. Запрограмуйте себе на нього, зрозумійте, що відпочивати — необхідно як для фізичного, так і для психічного здоров’я.

  • Навчіться сприймати його теж як своєрідну роботу, заняття, якщо ви вже дуже організована персона — внесіть щоденний відпочинок до переліку обов’язкових справ.
  • Щовечора на пів години відволічіться від усіх справ, полежте на дивані, перегляньте улюблений фільм, почитайте гарну книгу чи помрійте.
  • Спонтанний відпочинок допоможе швидше дійти до омріяної мети.

7. Стримувати чхання, прикриваючи рот долонею

Чому ця звичка погана: Під час кожного пчиху потік повітря вилітає зі швидкістю 120 м/с під великим тиском. Залишившись всередині, вся ця потужність впаде на внутрішні органи. Лікарі стверджують: закривати ніс і рот під час чхання не можна, бо це може травмувати м’які тканини носогорла й трахеї, викликати розрив судин в очах. Крім того, аномальне скупчення повітря в середніх відділах грудної порожнини може призвести до перфорації барабанної перетинки чи емфіземи легень. Звичайно, всі ці дуже неприємні речі загрожують не кожній людині, яка чхне «всередину себе», але якщо прецеденти були й лікарі попереджають, то навіщо ризикувати, правильно?

Що стосується чхання в долоню, то це «найкращий» спосіб заразити всіх навколо. Якщо ви не прикрили рота, то краплі розлетяться на відстань до 2-3 м. А якщо прикрили — вони осядуть на руці, і тоді мікроби з ваших долонь залишатимуться на дверних ручках, поручнях, кнопках ліфта — на всьому, до чого ви доторкнетеся.

Як правильно: Відповідно до етикету, чхати, не закривши рота, непристойно.

  • Залоскотало в носі? Швидше тягніться за серветкою або хустинкою.
  • Немає серветки або ви не встигаєте її дістати? Чхніть в рукав або згин ліктя — так оптимально, щоб через ваші долоні бацили не розповсюджувалися далі

8. Завжди казати «так»

Чому така звичка погана: Нас навчили, що завжди казати «так» означає бути відкритим до світу і з вдячністю приймати подарунки долі. Однак постійна покірність не така вже й корисна, і часто шкодить інтересам людини.

Як вчинити правильно: Робіть те, що хочете, і не робіть того, чого робити не бажаєте. Діяти потрібно не за принципом «я відповідаю тільки “так/ні”» згідно з обставинами та не на шкоду собі. Правильно розставляйте пріоритети та думайте про те, що добре для вас.

  • Навчіться говорити ні, не відчуваючи при цьому провини. Тільки тому, що ви знаєте, як розв’язати проблему, ви не зобов’язані її вирішувати. Навіть якщо ви дійсно могли б допомогти, але не хочете цього, ви маєте на це повне право.
  • Зрозумійте для себе, що ви відповідаєте ні на прохання, а не людині. Погляньте співрозмовнику в очі, щиро посміхніться і поясніть, чому ви відмовляєте.
  • Якщо сумніваєтеся, використовуйте метод «швидкого перемотування вперед». Уявіть, що ви вже погодилися і відмовили в проханні. Розгляньте обидва варіанти й уявіть, як ви це виконуєте.
  • Прислухайтеся до своїх відчуттів. Чи радісно вам від нього? Чи важливо це для вас чи ви просто втрачаєте час? Метод віддалить вас від нинішньої ситуації, щоб ви могли об’єктивно оцінити атмосферу і прийняти рішення.

9. Аналізувати кожен крок в минулому

Чому така звичка погана: Можна проаналізувати якість виконаної роботи, правильність прийнятого рішення, недавній вчинок. Проте часом варто навчитися просто відпускати ситуацію, поки аналіз не перейшов у самоз’їдання. Постійна рефлексія заважає нам насолоджуватися моментом. Думки про минуле так само, як і надмірний аналіз, заважають жити сьогоденням і планувати майбутнє.

Як вчинити правильно: Жити теперішнім моментом — і це не просто слова, а спосіб мислення.

  • Постарайтеся аналізувати тільки ті дії, які треба скоригувати.
  • Перестаньте себе жаліти та прокручувати сценарії того, як варто було вчинити й відповісти. Ми постійно «зависаємо» на власних очікуваннях, обмірковуючи минуле і хвилюючись за майбутнє.
  • Зробіть свідоме зусилля — відчуйте цей момент і залишайтеся в ньому. Відчуйте смаки, запахи, погляньте, у що ви одягнені, відчуйте, чи дує вітер. Іноді, щоб відчути себе щасливими, взагалі не треба нічого робити — досить просто спостерігати за тим, що відбувається навколо, і усвідомити себе частиною цього.

А у вашому житті погані звички маскувалися під добрі? Розкажіть нам про них в коментарях.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий