Безпілотне авто Google вперше спричинило ДТП (Відео)

У Каліфорнії самокерована автівка Lexus компанії Google стала винуватцем автопригоди, зіткнувшись із автобусом. Безпілотне авто не розрахувало, що автобус не поступиться дорогою.




Як зазначається у щомісячному звіті Google, автомобіль на базі переобладнаного для безпілотного пересування серійного Lexus RX450h збирався повертати на перехресті направо. Через специфіку перевантаженого перехрестя і широти смуг автомобілі стоять в правій смузі цього перехрестя в два ряди — правий для повороту, лівий продовжує рух прямо. У Google не так давно допрацювала алгоритм, щоб в таких випадках безпілотні автомобілі теж дотримувалися негласних норм і в цьому випадку Lexus теж притулився до правої частини смуги, дозволяючи іншим водіям використовувати місце, що звільнилося для проїзду прямо.


Коли загорілося зелене світло, безпілотний автомобіль почав рух прямо, проте система виявила, що в правій частині на дорозі лежать неприбрані мішки з піском, тому автівці треба зайняти центр смуги для виїзду на перехрестя. Автомобіль Google, пропустивши кілька машин, почав перебудовуватися перед автобусом, що повільно їхав, — система управління вирішила, що автобус пропустить автівку, до такого ж висновку прийшов водій-випробувач, який оцінив ситуацію по дзеркалах і не став втручатися в управління. Однак, автобус не став поступатися і машини зіткнулися. Швидкість автобуса при цьому була 24 км на год, безпілотний автомобіль Google рухався зі швидкістю 3 км на год. Постраждалих в результаті зіткнення немає.

Представники Google наголошують, що це звичайна ситуація на дорозі — подібне непорозуміння маневрів часто виникає між водіями-людьми. Однак, фахівці проекту безпілотних автомобілів все ж внесли деякі правки в алгоритм, і система управління тепер буде враховувати, що в загальному випадку автобуси та інші великі транспортні засоби менш схильні поступатися іншим учасникам дорожнього руху.



Наразі на дорогах загального користування пересувається 55 автомобілів проекту Google Self-Driving Car. З них 22 автомобілі — переобладнані серійні Lexus RX450h, а решта 33 — безпілотні електромобілі власної розробки Google. За час існування проекту автомобілі в режимі самокерування проїхали 2,3 млн км.

Источник:  news.vash

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий