«Будуть наслідки»: у «Слузі народу» зробили заяву про відмову від «формули Штайнмаєра»

«Будуть наслідки»: у «Слузі народу» зробили заяву про відмову від «формули Штайнмаєра»

Україна не зможе відмовитися від імплементації так званої формули Штайнмаєра щодо Донбасу без наслідків.




Таку думку висловив глава Комітету парламенту з міжнародних відносин, депутат від фракції «Слуга народу» Богдан Яременко в інтерв’ю «РБК-Україна«. Він вважає, що підписаний представником України у Тристоронній контактній групі Леонідом Кучмою документ накладає на країну політичні зобов’язання.


«Ми тепер без певних наслідків не зможемо відмовитися від своїх слів», – зазначив Яременко.

Президент України Володимир Зеленський, лідер РФ Володимир Путін і депутат із фракції "Слуга народу" Богдан Яременко



Президент України Володимир Зеленський, лідер РФ Володимир Путін і депутат із фракції «Слуга народу» Богдан Яременко

Він наголосив, що лист Кучми Спеціальному представникові голови ОБСЄ в Україні та в ТКГ Мартіну Сайдіку не є зобов’язувальним, але демонструє визначену позицію.

«Якщо ми – країна, яка себе поважає, ми повинні її дотримуватися. Щось подібне вже зафіксовано у Мінських домовленостях. І самі Мінські домовленості, хоча, на мою думку, і не є міжнародним договором, але політично вони нас зобов’язують», – додав нардеп.

У преамбулі так званої формули йдеться про її імплементацію в українське законодавство. Яременко заявив, що формулювання в законі має відображати суть «формули Штайнмаєра», але водночас воно може не бути дослівним.

«Окремі слова можна правити, суть – ні. Адже це матиме наслідки не тільки у вигляді реакції Росії і продовження війни, а викличе і реакцію Заходу… Повторюся: якщо ми позиціонуємо себе як серйозні міжнародні гравці, які не просто звинувачують Росію в тому, що вона не тримає свого слова, а ще й самі дотримуються даного нами слова, то ми не можемо запропонувати редакцію, яка змінювала б суть домовленості», – підсумував він.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий