“Було соромно просити допомогу”: Полторак зробив несподівану заяву після зустрічі із Зеленським

“Було соромно просити допомогу”: Полторак зробив несподівану заяву після зустрічі із Зеленським

Про що говорив на зустрічі з новим президентом, хто повинен очолити Міноборони, і чи можна вести переговори з Росією – головні тези зустрічі.




В.о. міністра оборони Степан Полторак дав інтерв’ю “Настоящее Время“. Про що говорив на зустрічі з президентом Володимиром Зеленським, хто повинен очолити Міноборони, і чи можна вести переговори з Росією: все інтерв’ю – коротко в матеріалі Диалог.UA.


Із Зеленським зустрічався. Він навчається. “Він слухав і, думаю, прислухається до думок інших… Головне, щоб людина хотіла вчитися. Президент… вчиться дуже добре. Він розумна людина і не буде робити неправильних кроків. Є люди, які зможуть порадити йому”.

Було не до гумору. “Ми говорили про такі речі, що у нас сьогодні (інтерв’ю відбулося 21 травня – ред) десять обстрілів і один поранений. Двоє людей загинули в зоні проведення ООС, тому нам було просто не до жартів”.



Гірше, напевно, не зробить. “Не думаю, що він здатний зробити гірше. Моя мрія – щоб Україна ніколи більше не повернулася в 2014 рік. Експерименти над армією закінчуються дуже погано. І для нас вони закінчилися тим, що ми втратили Крим, Донецьк і Луганськ”.

Але Апаршин – не найкращий варіант. “У мене особиста думка з цього приводу. Я не знаю дуже добре Апаршина, я його бачив один або два рази… Він розумний, у мене сумнівів немає. Він підготовлений – теж сумнівів немає. Але вміти і робити – це абсолютно різні речі “.

Переговори з Росією ? Обережно. “З Росією переговори вести потрібно. Єдине – потрібно бути дуже обережними, тому що я мало знаю прикладів в історії, коли Росія домовилася і потім стримала б слово. Особливо коли вона домовляється з країною, яка має менший потенціал, меншу армію, менше можливостей і меншу територію “.

Україна виявилася не готовою до війни. “І не тільки Збройні сили – ніхто в Україні не був готовий до війни, ні уряд, ні суспільство… Наша безпечність та ставлення до армії, коли ми виділяли 1% ВВП, призвело до того, що не було кому захищати країну”.

І не змогла швидко закінчити. “Тому ми не змогли закінчити швидко війну. Реально ми приступили до реформ в 2016 році. До цього ми вели активні бойові дії і латали дірки. Ми робили все можливе для того, щоб зробити елементарні речі”.

Витрата на солдата був всього $ 5000. “Солдат США обходиться країні в 0,5 млн доларів. У Росії – близько ста тисяч… З початку війни з РФ один наш військовий обходився державі в районі $5000, зараз це набагато більше. На ці гроші потрібно було купити форму, забезпечити медициною , соцпакетом, грошовим утриманням, лікувати, купувати нову техніку, озброєння, ракети, танки, літаки. Але так не буває! ”

Було соромно просити допомогу. “Я з жахом згадую, коли тут, на сходах Міноборони, я брав гуманітарну допомогу від Канади. Мені було соромно, мені було неприємно, що країна з величезним потенціалом отримує форму”. Реформа не завершена. “Повністю завершено планування. Починаючи з стратегії національної безпеки і оборони…

Реформа не завершена… Без реформи економіки реформу Збройних сил провести неможливо… Потрібно працювати дуже багато”.

Ми йдемо до стандартів НАТО. “До 2014 року бригадних навчань, наприклад, не було заплановано взагалі жодного, в 2019 їх вже 26. У нас за стандартами НАТО навчилися до 20 тисяч людей. Ми йдемо до цих стандартів. Але нам ще багато потрібно зробити”.

Хоче, щоб наступник був краще. “Найголовніше, щоб ми той прапор, який несемо, щоб він не впав. Його просто підхопили підняли ще вище і рухалися вперед. Моя мрія, щоб (новий) міністр оборони був набагато кращим, ніж я”.

Але сам зробив все, що міг. “Мені точно не соромно дивитися ні вам в очі, ні всій Україні. За п’ять років я багато рішень прийняв, і жодне не було прийнято в особисту користь. Всі рішення були спрямовані на те, щоб зробити армію сильніше…

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий