Це шедевр! Майстез з Вінниці написав «Слава Україні» на волосині

«Зараз багато хто з митців намагається зробити свій внесок, не залишитись осторонь подій, що відбуваються в нашій країні. І я, звісно, небайдужий до цього, мене це також зачіпає. Захотілося лишити свій слід», — розповідає крихітних справ майстер Сергій Тєтєрін.




Вінничанин Сергій Тєтєрін – скульптор-мініатюрист, один з трьох віртуозів в Україні, які виготовляють унікальні мініатюрні фігурки. Такі витвори мистецтва можна побачити тільки під мікроскопом. Попри те, що за освітою чоловік музикант, своєю непростою, але цікавою справою зі створення крихітних чудес митець займається уже понад 14 років. «Першу свою роботу я створив, коли ще навчався у музичному училищі, — каже Сергій. «На зворотній стороні радянської копійки я написав прізвище та ім’я кожного з моїх одногрупників, а на обідку – Вінницьке музичне училище Леонтовича. Випуск 2001 року». Я залишив копію у музеї училища, але вона, мабуть, уже потемніла, все-таки латунь…»


Тонкій справі «вінницький лівша» вчився сам, методом спроб і помилок. Але натхнення він знайшов завдяки дідусеві. Михайло Маслюк, дід Сергія Тєтєріна, займався мікромініатюрою понад 50 років. На його рахунку близько 500 робіт. «Улюбленою темою дідуся були потяги. Він створив фігурку поїзду такої ж висоти, як макове зерно. Але поступово свої вироби він намагався зменшувати і досяг вражаючого результату: об`єм однієї з останніх скульптур діда був у 20 мільйонів разів менший від об`єму зернини маку! Ще він виготовив працюючий електромотор такої товщини, як волос. Йому за це навіть срібну медаль вручили у 70-ті», — посміхається Сергій.

Справа майстра мініатюрної скульптури поки що не виходить за рамки хобі. «Але я шукаю можливість займатися цим більше часу, повністю себе віддати», — пояснює він. «Хотілося б подорожувати та дивувати людей своїми виставками. Виставку своїх робіт я влаштовував у сквері Козицького, просто так, щоб людей зацікавити і підходили, дивилися, аж не присісти було, так дивувалися».



У Сергія завжди з собою є персональна виставка. Це його наручний годинник. На циферблаті, там де має бути трійка – витончена ваза з червоною квіткою.

Інші роботи не менш вражаючі: герб Вінниці на монеті, який можна розгледіти тільки з допомогою спеціальної лінзи, фігурка риби, вирізана з волоса або котушка з нитками, яка вміщується на кінчику голки – одне з найскладніших творінь митця.

Ичточник:  20minut

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий