Чи винен Майдан у бідах вінничан?

Чи винен Майдан у бідах вінничан?

«Кастрюлеголові майдауни довели країну», «бидло доскакалося», «Янукович, повернися» … Ви читали це безліч разів. У Тетяни Монтян, у українських політиків-банкрутів, що втекли до РФ, у ольгинських ботів, та й просто у звичайних людей, що переносять ці нісенітниці по мережі, як грипозні штами.




Формулювання можуть бути різними — від примітивних лайок до цілком коректних міркувань, які претендують на глибинну аналітику, але думка кожного разу просувається одна і та ж: революція 2014 року і вигнання Януковича обернулися для України катастрофою, стало тільки гірше, все летить в тартарари, державі скоро кінець і т.д. Висновок з цього теж слід цілком певний — з Януковичем, в напівколоніальному положенні під боком у Росії, українцям жилося краще, ніж зараз. Від реформ один головний біль, не потрібно було починати. Набагато зручніше було жити в тихому болоті і нікуди не смикатися — убого, зате стабільно.


Монтян



Зазвичай ці висновки щоразу підкріплюються аргументами у вигляді якихось трешевих новин — чоловік зґвалтував в лікарні пенсіонера, старенька повісилася від голоду, поліцейський побив затриманого, десь відключили гарячу воду і т.д. Мовляв, як прогнали нерозумні дикуни Януковича, так і почалося. Практично будь-яка неприємність, будь-яка надзвичайна подія оголошується наслідком Майдану і доказом того, що Україна доживає останні місяці і ось-ось почнуться голод та епідемії.

Існують навіть цілі новинні ресурси, спеціально акумулюють тільки погані новини з України. Але самий кайф — це різноманітні паблік прихильників антимайдану. Як правило, це справжні звалища негативу і чорнухи, після читання яких виникає відчуття, що в Україні панує справжнє пекло похлеще якогось Судану, і незабаром ми всі станемо і помремо.

Звичайно ж, у мене, як у жителя агонізуючої і животіти без Віктора Федоровича України, виникає цілком природне запитання — а як же сьогодні йдуть справи там, де ніякого майдану не було? Ні в 2004, ні в 2014 році. Там, де сіра залізобетонна стабільність. Там, куди втік Янукович, рятуючись від хаосу і хунти.

Але варто тільки побіжно перегорнути російські новинні ресурси, як з’ясовується, що там-то картина якщо і відрізняється від нашої, то не в кращу сторону. Тільки там все це відбувається без будь-яких «майдаунів», «хунти», «фашистів». З якихось незрозумілих з точки зору прихильників Януковича і антимайдану причин. Давайте візьмемо просту добірку російських новин навіть не за останній тиждень — за останні дні, і порівняємо це з тим, що відбувається в Україні.

Відразу хочу пояснити, що це не спроба в черговий раз «помірятися писками» з Росією і позлорадствовать, що у них там теж гівно. Я сам не люблю виправдання власних проблем тим, що десь у когось все ще гірше. В даному випадку мета зовсім інша — докопатися до істини і з’ясувати, наскільки мають рацію ті, хто списує біди і невдачі України на наслідки революції 2014 року.

Отже, за легендою після перемоги Майдану у нас в країні настав хаос, анархія і розгул криміналу. А як справи у стабільній Росії?

1. Тільки за останні дні в країні відбувається кілька озброєних сутичок правоохоронців з терористами. І не на Кавказі, де це давно вже стало буденністю, а в Петербурзі і під Москвою. 17 серпня силовики взяли штурмом квартиру в житловому будинку Петербурга, під час штурму було вбито четверо осіб. З’ясувалося, що вдома у них зберігався цілий арсенал зброї.

У той же день бойовики з сокирами напали на пост ДПС в Підмосков’ї. Співробітники поліції отримали поранення. Двоє нападників були застрелені поліцією. Відповідальність за цей інцидент взяло на себе ІГІЛ.

І це тільки останній тиждень. У нас подібний гучний випадок був в минулому році, коли на Закарпатті сталася перестрілка за участю Правого сектора. Як же тоді надривалися всілякі антимайдановці в Україні і в Росії — «почалося», «по заслузі», «приватні армії Коломойського захоплять владу», «мільйони одиниць зброї на руках». І де ж всі ці аналітики і коментатори тепер?

2. У Челябінській області чоловік відрізав собі другий палець, щоб домогтися покарання для ґвалтівників своєї дружини. За його словами, дружину згвалтували поліцейські, яких тепер покриває система.

Матеріали про цю історію вже виходили. Минулого тижня ця людина відрізала собі перший палець і пообіцяла, що буде відрізати по одному пальцю щотижня, поки злочинці не будуть покарані. А коли пальці закінчаться, то зробить самоспалення. Поки реакції влади на те, що відбувається немає.

Якби щось схоже трапилося в Україні, Тетяна Монтян написала б щось типу «реалії нашого Сомалі». Але весь фокус у тому, що в Україні щось якраз подібна ситуація неможлива. Тому що як тільки подібну історію стане розносити Фейсбук, на неї тут же відреагує якийсь депутат або міністр.

А що написати в даному випадку? На кого звалити вину в країні, де влада не змінюється 16 років?

Гаразд, це кримінал. Може бути в економіці справи йдуть краще? Ось навскидку тільки кілька новин. Якщо витратити час і пошукати більше, можна нарити десятки аналогічних публікацій.

3. Реальні грошові доходи населення Росії в липні 2016 року зменшилися на 7% в річному численні після зниження на 4,8% місяцем раніше. Такі попередні дані наводить сьогодні Федеральна служба державної статистики (Росстат).

Може бути, це наш Майдан аж туди добиває? Може в Росії терміново потрібно призначити на який-небудь відповідальний пост нашого Януковича, і все налагодиться?

4. 18 серпня в Волгограді відбувся мітинг працівників Волгоградського заводу бурової техніки (ВЗБТ). Місцевий сайт пише, що в мітингу брали участь близько сотні людей, які вийшли з плакатами «Віддайте нашу зарплату!», «Нам треба платити квартплату, кредити, за дитсадки!», «Залучити керівництво ВЗБТ до відповідальності!».

Процедура банкрутства заводу стартувала в 2015 році. Без всякого Майдану, без усунення від влади і вигнання Путіна, без вторгнення на територію Росії іноземної армії. Можна уявити, що написали б в Україні, якби у нас в 2015 році збанкрутував якийсь завод — «доскочити», «так вам, кастрюлеголові, і треба», «при Януковичі такого не було». А що росіянам писати?

5. Знову Волгоградська область. Молода мати-одиначка повісилася через безгрошів’я. Останніми словами загиблої було те, що вона «втомилася жити в злиднях».

Зрозуміло, в Україні люди теж вішаються. Але якби щось подібне сталося у нас, новина б вийшла з коментарем «Реалії постмайданної України» або «Через європейські тарифів в Україні люди накладають на себе руки». А що написати в даному випадку? Чому молода мама вішається в країні, яка виділяє мільярди на підтримку сепаратистів в Луганську і Донецьку, містить військову базу в Сирії, торгує нафтою і 16 років вибирає тільки Путіна і Медведєва?

Відразу ж знайшлася ще одна аналогічна новина, тільки за березень цього року. Теж Волгоград. Через злиднів повісилася 24-річна дівчина, мати трьох дітей.

Раз на пів року вішаються молоді матері в Волгограді …

6. У містах Гуково і Звєрєво (Ростовська область) шахтарі збираються 22 серпня оголосити безстрокове голодування, вимагаючи виплати боргів із зарплати. 18 серпня їх лідера пенсіонера Валерія Дьяконова помістили під домашній арешт.

Ростовський сайт «Панорама» повідомляє:

«Шахтарі з початку літа щодня проводять акції протесту в Гуково і Звєрєво. З 22 серпня вони мають намір почати безстрокове голодування і взяття під варту саме зараз Валерія Дьяконова гірники безпосередньо пов’язують з голодуванням, в якій вже дали згоду брати участь більше 100 чоловік »

14 серпня в місті Гуково пройшов мітинг, учасники якого вимагали зарплат:

«Близько 200 чоловік зібралося, щоб відстояти свої права. Неподалік знаходилися поліцейські, які забезпечували законність проведення публічного масового заходу, і співробітники Гуковского адміністрації. Представники місцевої влади на мітингу не висловлювалися, а тільки слухали і спостерігали за всім, що відбувається ».

В Україні також існують проблеми з виплатою зарплат шахтарям. І наші шахтарі також мітингують, вимагаючи виплати боргів, хіба що у нас їх ніхто за це не переслідує. Але в Україні все ж відразу зрозуміло — це «майдауни» винні. Країна розвалюється, доскочити і т.д. А в Росії хто винен? Там же стабільність. Що з цього приводу думає якийсь відомий «експерт» по Україні на гроші Кремля, типу Погребинського? А нічого. Якщо поставити таке питання, то найчастіше відповідь буде — «стежте за собою, нічого кивати на сусідів», «мене цікавить тільки доля України» або щось в цьому дусі.

Але справа-то тут не в тому, щоб самоствердитися за рахунок Росії. А в тому, щоб зрозуміти — навіщо вони нас обманюють? Адже абсолютно очевидно, що стабільність і Путін абсолютно не рятують Росію від аналогічних проблем. Те, що у нас списують на Майдан і наслідки підписання асоціації з ЄС, в Росії за логікою відбуватися не повинно, адже там не було революцій. Там навіть опозиції немає, яка могла б перешкодити Путіну вести країну до світлого майбутнього.

В Україні після чергової новини про те, як все погано, Монтян пише «Янукович повернися». А кого повертати Росії? Чим завинили російські громадяни? Чому молодим матерям у Волгограді доводиться періодично вішатись в країні, яка сотні мільярдів заробляє на експорті вуглеводнів? І чому хтось вважає, що в Митному союзі Україна було б краще, ніж тепер? Хіба сьогодні життя в Росії і Казахстані схоже на процвітання? Хіба там не зачиняються заводи?

7. На закуску знову Волгоград. Зйомка з повітря закритого заводу «Хімпром». Ролик з’явився в мережі 18 серпня. Подивіться, яка величезне підприємство. Справжній індустріальний гігант. Збанкрутував і закрився в 2014 році. Напевно, теж Майдан винен? Як там, Микола Янович? Може напише у себе в Фейсбуці що-небудь з цього приводу?

 

З Росії ж міцних господарників ніхто не виганяв. Що ж трапилося? Чому новини з Росії, яка «встає з колін» часто бувають ще гірше новин з України, яка «розвалюється і замерзає», в якій лютує «хунта» і панує хаос? Як-то что-то не клеїться, правда? Путінська стабільність не рятує від злиднів, спаду в економіці і збройних психів на вулицях.

Очевидно, що коріння наших неприємностей зовсім інші. Це неефективне управління, корупція, застарілий і збитковий радянський виробничий комплекс, який необхідно реформувати і замінити чимось новим, загальна технологічна відсталість. Про те, що з цим робити і як все це долати, мабуть, потрібно писати окрему книгу. Проблем у нас дійсно багато і долати їх буде важко. Але будь-які спроби підігнати існуючу реальність під картину світу упоротого ватника, де всі проблеми через «майданівських скакунів», а при Януковичі було б добре і стабільно — просто шиза.

Брехня не буває панацеєю. Можна скільки завгодно брехати, що Україні було б краще в якомусь союзі з Росією і з проросійським урядом, але насправді це не так. Нинішня українська криза виростає не з революції 2014 року, а з подій 1990-х, з кучмівського болота, з кількох років безмежного грабежу Сім’ї Януковича, наслідком якого якраз і став Майдан.

Источник:  vindaily

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий