Чому святкують День святого Валентина

Чому святкують День святого Валентина

День святого Валентина – свято закоханих – відзначається 14 лютого в Європі з XIII століття, в США – з 1777 року, в Україні – з початку 90-х років минулого століття.




У свята є конкретний “винуватець” – християнський священик Валентин.


Ця історія датується приблизно 269 роком. В той час Римською імперією правив Клавдій II. Воююча римська армія відчувала гостру нестачу солдатів для походів, і воєначальник був переконаний, що головний ворог його планів – шлюби, бо одружений легіонер про славу імперії думає набагато менше, ніж про те, як сім’ю прогодувати. І, щоб зберегти в своїх солдатах військовий дух, імператор видав указ, що забороняє легіонерам одружуватися.

Але закохуватися солдати від цього не стали менше.

І до їх щастя знайшлася людина, яка, не лякаючись імператорського гніву, стала таємно вінчати легіонерів. Ним був священик на ім’я Валентин з римського міста Терні (Valentine of Terni). Мабуть, він був справжнім романтиком, тому що його улюбленими розвагами було мирити посварених, допомагати писати любовні листи і дарувати на прохання легіонерів квіти об’єктам їх пристрасті.



Дізнавшись про це, імператор засудив Валентина до страти. Трагічність ситуації була ще і в тому, що і сам Валентин був закоханий в дочку тюремника.

За день до страти священик написав дівчині прощального листа, де розповів про свою любов, і підписав його “Твій Валентин”. Прочитано воно було вже після того, як його стратили. Дата страти співпала з римським торжеством на честь Юнони, богині любові. З тих пір люди щороку 14 лютого згадували Валентина і влаштовували свято всіх закоханих.

Згодом, як християнський мученик, що постраждав за віру, Валентин був канонізований католицькою церквою. А в 496 році римський Папа Геласіус (Pope Gelasius I) оголосив 14 лютого Днем святого Валентина.

 З 1969 року в результаті реформи богослужіння святий Валентин був вилучений з літургійного календаря католицької церкви (разом з іншими римськими святими, відомості про життя яких суперечливі та недостовірні). Втім, і до 1969 року церква не схвалювала і не підтримувала традицій святкування цього дня.

Чи так це було чи інакше, але, по всій видимості, саме тоді з’явилася традиція писати в День святого Валентина любовні записки – “валентинки”. А ще в це свято прийнято влаштовувати весілля і вінчатися. Вважається, що це стане запорукою вічного кохання.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий