Чому Україна ризикує не отримати транш МВФ

Чому Україна ризикує не отримати транш МВФ

Міжнародний валютний фонд незадоволений рішеннями українського уряду щодо повноважень Мінфіну та підпорядкування ДФС.




У листі голови місії МВФ в Україні Рона ван Родена йдеться, що рішеннями, прийнятими на закритій частині засідання Кабміну тиждень тому, Україна порушує зобов’язання, дані МВФ. Йдеться про ще неопубліковані постанови уряду про позбавлення Мінфіну повноважень щодо затвердження фінансових документів уряду.


Водночас у прес-службі прем’єра спростовують інформацію про прийняті рішення. Зазначають, що на закритому засіданні розглядалася можливість застосування принципу «мовчазної згоди» у випадках, коли Мінфін затягує узгодження питань з розгляду актів законодавства.

Щоправда, за словами міністра фінансів Олександра Данилюка, рішення Кабміну вже підготовлені і отримані Мінфіном. Однак уряд поки що не хоче оприлюднювати їх. Адже це загрожує зривом програми МВФ.



«Якщо їх все ж опублікують, Мінфін оскаржуватиме обидва рішення. Але я впевнений, що Кабмін не піде на такий крок», — наголосив Данилюк.

Отримання траншу МВФ залежить від схвалення Верховною Радою закону про антикорупційний суд. За словами голови НБУ Якова Смолія, скоріше за все закон про антикорупційний суд буде прийнятий в червні. Після чого почнеться перегляд програми співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий