Дефолт на порозі, грошей вистачить на два місяці: вихід тільки один

Дефолт на порозі, грошей вистачить на два місяці: вихід тільки один

Скорочення робочих місць, втрата міжнародної підтримки, і в кінцевому підсумку – дефолт




Все це може стати реальністю України вже в найближчому майбутньому, попереджають експерти. А уникнути цього можна, якщо влада виконає дані Міжнародного валютного фонду обіцянки.


Відзначається, що фактично єдиними джерелами фінансування для України в даний час є Всесвітній банк, Європейський Союз і єврооблігації. Однак, всі вони як раз і прив’язані до вищезазначеного траншу в $ 1,9 млрд від МВФ.

За словами економістів, мільярда доларів, який зараз є у Мінфіну, вистачить тільки до листопада цього року.



Далі уряду доведеться, наприклад, натиснути на держбанки, щоб вони скуповували більше доларових ОВДП, розповів головний виконавчий директор ІК Dragon Capital Томаш Фіала.

Тільки з початку цього року таких держпаперів було випущено на $ 2 млрд, а погашено на $ 1,8 млрд. Тобто чистий приплив валюти склав $ 200 млн. Але це дуже мало в порівнянні з потрібною Мінфіну сумою.

Цих грошей вистачить ще максимум на два місяці – тобто до кінця 2018 року. Далі потрібно хіба що залазити в “кишеню” Нацбанку.

Але цей варіант слабо підходить. Резерви регулятора потрібні для балансування платіжного балансу країни, і ніяк не можуть використовуватися для фіскальних цілей або для погашення витрат з бюджету.

“Жоден інвестор – ні МВФ, ні офіційні кредитори, ні приватні кредитори таку практику не вітають. Це дуже сильно їх відлякує”, – пояснює Фіала.

До того ж, є країни, де така практика мала лише негативний вплив. Останні два яскравих приклади в цьому році – Аргентина і Туреччина. Саме через спроби президента Туреччини Реджепа Ердогана впливати на Національний банк країни з метою зниження процентних ставок, турецька ліра девальвувала з початку року майже на 27%. Аргентинський песо – більше ніж на 30% з початку року.

Другий варіант ще страшніший – оголосити дефолт. А це означає падіння економіки, девальвація, інфляція. А далі як сніжний ком: країна знову зануриться в важкі часи 2014-2015 років з усіма витікаючими наслідками.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий