Експерти побачили загрозу нападу Росії на Україну через Білорусь

Експерти побачили загрозу нападу Росії на Україну через Білорусь

Низка експертів і журналістів у коментарі Апострофа проаналізували опрацювання в Україні сценарію вторгнення російських військ із території Білорусі.




Нещодавно в Києві відбулася міжнародна конференція «25 років українсько-білоруського діалогу: перспективи двосторонніх відносин за часів глобальних викликів». Захід майже не висвітлювали у ЗМІ, хоча на ній прозвучала досить тривожна заява про можливість нападу Росії на Україну з території Білорусі.


Імовірність такого вторгнення прокоментувала глава комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко: «У нас із нашими представниками, з аналітичними центрами обговорювалися можливі сценарії вторгнення в Білорусь по донбаському сценарію гібридної війни, а також можлива військова інтервенція з боку Білорусі через російський тиск, залежність білоруської економіки, її дохідної частини, від Росії».

На думку білоруських експертів, повністю виключати можливість вторгнення з Білорусі в Україну не можна.



«Чи бачить Кремль у Білорусі нейтральну країну? Сумніваюся: не заради нейтралітету створюються спільні сили ППО, наприклад», – заявив журналіст Юрій Дубина.

«Так, в останні роки Мінськ старанно створює видимість прагнення не приймати сторону Росії в її агресивній політиці на пострадянському просторі і на Близькому Сході, активно розвиває відносини з опонентами Росії і навіть виступає проти перекроювання кордонів країн колишнього СРСР», – зауважив Дубина, додавши, що в той же час білоруський уряд переглядав політику національної безпеки країни, обмежував військову присутність Росії і збільшував автономність білоруських збройних сил і силових структур.

Подібної думки дотримується і військовий експерт Дмитро Поротніков, за словами якого «офіційний Мінськ прагне зберегти рівновіддаленість від сторін конфлікту, і не має ні найменшого наміру пропускати російські війська через свою територію або розміщувати їх у себе».

«Розмови про те, що Кремль може примусити Мінськ приєднатися в тій чи іншій формі до агресії проти України, не підтверджуються фактами. Москва так і не змогла домогтися визнання Мінськом незалежних Абхазії і Південної Осетії. Більш того, білоруський режим не визнає анексії Криму. Росія, звичайно, має значний вплив на Білорусь. Значний, але не абсолютний», – наголосив фахівець.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий