Які нововведення чекають українських водіїв?

Які нововведення чекають українських водіїв?

На даний момент у Верховну Раду подано шість “автомобільних” законопроектів.




Які нововведення чекають українських водіїв?


По-перше, нововведення щодо отримання медичних довідок. Кожного водія зобов’яжуть мати їх при собі. За відсутність довідки – штраф 850 грн., за підроблений документ про здоров’я – штраф 510 грн. Термін дії довідки: від 10 років – для молодих, до 1 року – для пенсіонерів і тих, хто перевозить людей або небезпечні вантажі. Зараз довідка коштує 200 грн. і отримувати її треба при первинній здачі на права, їх заміні (наприклад, людина змінила прізвище) або відновленні втрачених. Якщо закон приймуть, то отримати довідку можна буде тільки в державних медичних закладах, приватні клініки позбавлять такого права.

Крім цього, хочуть розширити медогляд: крім десятка лікарів від нарколога і психіатра – до гінеколога для жінок (чоловікам уролог не потрібний), потрібно буде зробити кардіограму, здати аналізи, включаючи кров на цукор, групу і резус, перевірити зір і… вестибулярний апарат!



Іще одним нововведенням буде підвищення штрафів за водіння в нетверезому стані. Якщо зараз перший штраф за пияцтво за кермом – 10 200 грн., а другий – 20 400 грн., то в майбутньому його пропонують збільшити в 5 разів – до 102 тис. грн. Тих, кого позбавили водійських прав, але вони все одно сіли за кермо, хочуть штрафувати на 17 тис. грн (зараз 510 грн).

Але і це не все: один із законопроектів передбачає норму, згідно з якою після складання протоколу про пияцтво за кермом винному потрібно буде пройти в наркодиспансері позачерговий медконтроль і профілактичні заходи (лекції про небезпеку водіння в нетверезому стані з переглядом фото страшних аварій, як прийнято за кордоном). У разі відмови від таких заходів – штраф 3400 грн.

Нескладно передбачити наслідки таких нововведень: обурення мільйонів водіїв, загнаних в черги в державних медичних закладах, спроби “вирішити питання” з довідкою через знайомих лікарів, а в разі, якщо перелік протипоказань застосовувати буквально – водіїв не залишиться взагалі, бо знайти людину без єдиного діагнозу, що забороняє керувати автомобілем, дуже складно.

Також на українців чекає повернення техоглядів. Планують його поновити з листопада 2019 р. Скасований у 2011 р. законопроект про ТО поданий Кабміном ще в травні 2016 р. Відповідно до нього перший огляд нова машина пройде через 4 роки, потім – раз в 2 роки.

Повернення ТО для всіх – вимога ЄС. Проте законопроект обмежує права водіїв і приватних СТО на користь державних СТО і робить упор на екологічності авто. Зрозуміло, що більшість наших авто “екологію” не пройдуть…

Источник: nu.org.ua

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий