Імпічмент з підступом: чому звільнити Зеленського не вийде

Імпічмент з підступом: чому звільнити Зеленського не вийде

Верховна Рада України 10 вересня 245 голосами в першому читанні і в цілому затвердила механізм звільнення президента (імпічмент). Його автор – Володимир Зеленський. Документ прописує процедуру відсторонення від влади глави держави і нібито може стати основою для майбутніх гучних справ. Якби не одне важливе «але».




І це «але» полягає в необхідності отримати рішення кількох судів і згоду 338 депутатів. Всего в Раду пройшли 424 парламентарів. Тобто щоб зберегти своє крісло, президенту достатньо мати 86 відданих депутатів.


Про те, як і хто зможе звільняти главу держави – розбирався OBOZREVATEL.

Що зміниться

  • Чітко прописується процедура імпічменту президента. Хто, як і за якої умови може відправити його у відставку достроково;
  • Підстава для початку – письмове подання, підписане більшістю народних депутатів (226+), в ньому має бути вказана причина.
  • Комісія розслідує факт і обставини державної зради чи іншого злочину, скоєного президентом. До складу комісії входять нардепи з урахуванням принципу пропорційного представництва депутатських фракцій і груп, спеціальний прокурор і слідчі.
  • Після ухвалення рішення про звинувачення президента депутати звертаються до Конституційного і Верховного судів, які повинні підтвердити конституційність розгляду справи про імпічмент і наявність у діях президента ознак злочину;
  • Рішення про імпічмент вважається ухваленим, якщо за нього проголосувало не менше 3/4 конституційного складу Верховної Ради – 338 осіб.
  • Якщо рішення не набрало необхідної кількості голосів, спікер від імені всієї Ради у письмовій формі вибачиться перед президентом.
  • Такі норми існували і раніше, але Зеленський розробив окрему процедуру.

Позицію президента Зеленського озвучив його представник в Раді Руслан Стефанчук. «Дискусії зводилися до того, що нібито ці норми вже були в регламенті, але хочу відзначити, що це окрема конституційна процедура», – заявив він.



Водночас ексспікер і діючий нардеп Андрій Парубій додав: такий же законопроект ухвалив ще минулий склад Ради, але тоді президент його не підписав. А представник «Батьківщини» Сергій Власенко зовсім додав – в першу чергу потрібно внести законопроект про зняття недоторканність глави держави, а не розглядати процедуру імпічменту.

Як і кого стосуватиметься?

  • Безпосередньо президента;
  • Головна мета закону – зняти із глави держави фактичну недоторканність.

Що було раніше?

  • Верховна Рада ухвалила закон про тимчасові слідчі комісії, який мав ліквідувати правову колізію в українських законах. Але президент Володимир Зеленський наклав на нього вето;
  • Річ у тім, що в українському законодавстві чітко не була прописана процедура дострокового припинення повноважень президента.
  • З одного боку, така можливість зазначена у статті 111 Конституції. Там написано, що питання дострокової відставки ініціюється більшістю від конституційного складу парламенту (226 нардепів і більше).
  • Для цього створюється спеціальна тимчасова слідча комісія, яка і визначає провину президента. До неї входять як нардепи, так і слідчі разом зі спецпрокурором.
  • Проблема у тому, що зараз цього закону немає, адже попередню його редакцію Конституційний Суд визнав незаконною ще у 2009 році.

Це добре чи ні?

Безумовно, закон про імпічмент президента – один із важливих механізмів захисту від можливої узурпації влади. У багатьох демократичних країнах існує чіткий механізм відставки глави держави у разі порушення закону.

З огляду на те, що закон про імпічмент – одна з головних передвиборчих обіцянок Зеленського, голосування у Верховній Раді має відбутися без особливих проблем.

З мінусів закону – складність процедури відставки. Щоб відправити у відставку гаранта, треба зробити величезну кількість юридичних кроків. Підготувати звернення, аргументувати його, створити спеціальну комісію тощо.

Логічно припустити, що для успішного імпічменту президента проти нього має бути налаштована практично вся Верховна Рада. Адже за фінальне рішення про відставку голосують понад 300 народних депутатів. А це серйозний політичний крок.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий