Кабмін Гройсмана відмовилися відправляти у відставку: що вирішила Рада

Кабмін Гройсмана відмовилися відправляти у відставку: що вирішила Рада

Верховна Рада України у четвер, 30 травня, відмовилася відправити у відставку чинний Кабінет міністрів на чолі з прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом.




«За» відставку проголосувало 97 депутатів, проти — 63 депутати.Таким чином парламент не підтримав відставку уряду (щоб подивитися результати поіменного голосування, доскрольте до кінця сторінки).


До слова, з Блоку Петра Порошенка, членом якого був сам Гройсман, його відставку підтримали депутати Антонищак, Дмитренко, Брензович, Сугоняко, Новак і Немировський.

Гройсман подякував депутатам після голосування.

«Шановні колеги, я дякую за ваше рішення. Сказав, що будь-яке рішення прийму з повагою. Це була позиція, а не емоції. Я ніколи не скидав із себе відповідальність. Від самого дитинства… Ви гадаєте, я не розумію, наскільки людям важко? Чи легко обслуговувати державний борг у 417 млрд грн — третину нашого бюджету? Разом із тим ми почали зміни, і вони можуть проходити швидше, якщо фракції об’єднаються і голосуватимуть», — заявив прем’єр.

Володимир Гройсман

Також Гройсман звернувся до тих депутатів, які його критикували.

«Я розумію, що ви сьогодні розвиваєте свої легені, штовхаючи повітря в інформаційний простір. Займіться тим, щоб голосувати своїм серцем. Сьогодні я зрозумів, чому люди говорять, що не поважають парламент… Для вас, для деяких, важливий ваш мандат, рейтинг, значок, недоторканність, а для мене важливі Україна і українці. Я тільки три роки прем’єр! А деякі десятки років при владі. І я борюся з тим, що ви натворили… Ми повинні все це вигрібати після вас!», — заявив глава уряду.

Під час свого виступу в Раді перед голосуванням, Гройсман заявив, що ніколи не тримався за посаду, тому і подав заяву про відставку.

«Три роки тому ВР прийняла рішення підтримати мою кандидатуру на посаду прем’єр-міністра України. Я сказав про те, що для мене дуже відповідальним завданням було забезпечити в країні стабільність і не допустити в складних умовах будь-яких кризових явищ», — сказав Гройсман.

Він зазначив, що рішення, які приймалися, в першу чергу стосувалися того, щоб досягти цілей. Але зазначив, що є реалістом і розуміє, що далеко не все зроблено в державі.

«Для того, щоб ми були більш швидкими, ефективними, повинні консолідувати зусилля не тільки уряду України, а й українського парламенту. У різний час ми приймали непрості рішення і дуже часто важкі. Але я хочу сьогодні подякувати кожному депутата Верховної Ради України, що виконує свій борг. І приймав державні рішення для того, щоб країна стала сильнішою», — сказав Гройсман.

Відзначимо, що парламентська фракція «Блоку Петра Порошенко» і «Народний фронт» прийняли рішення не підтримувати відставку уряду. Загалом, ці дві фракції налічують 210 нардепів.

«Майже одноголосно було прийнято рішення не підтримувати голосування за відставку уряду. Тобто фракція буде голосувати проти відставки», — сказав депутат БПП Вадим Денисенко в кулуарах Верховної Ради після засідання фракції.

Денисенко зазначив, що присутній на засіданні Гройсман не озвучував ніяких прохань щодо голосування.

Член фракції «Народний фронт» Вікторія Сюмар заявила, що уряд повинен продовжувати працювати, щоб не підривати співпрацю з Міжнародним валютним фондом.

«Вирішили не підтримувати цю заяву Володимира Гройсмана, оскільки сьогодні парламент фактично завис, є складні переговори з Міжнародним валютним фондом… це може привести до серйозної фінансової кризи. Тому хоча б якась стабільна організація в країні повинна залишатися» — пояснила Сюмар.

Варто відзначити, що лідер парламентської фракції ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко виступила за відставку Кабінету міністрів Володимира Гройсмана.

«Вважаю, що якщо Гройсман власноруч написав і подав заяву про відставку, то парламент не просто повинен задовольнити його, а зобов’язаний відправити у відставку цей уряд», — сказала Тимошенко.

За її словами, за останні роки робота чинного уряду привела до «тупикової економічної і несправедливої соціальної ситуації».

Пізніше народний депутат з фракції «Опозиційний блок» Наталія Королевська заявила, що парламентська фракція «Опозиційний блок» підтримає відставку Гройсмана.

«Рішення може бути тільки одне – відправити у відставку цей уряд», — заявила вона на ранковому пленарному засіданні парламенту в четвер.

Поіменне голосування:

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий