Кабмін вирішив заборонити російську техніку та ПЗ: що потрібно знати

Кабмін вирішив заборонити російську техніку та ПЗ: що потрібно знати

У парламенті зареєстрували законопроект №8042, який вносить доповнення в Закон «Про санкції»




Його мета – заборона на використання техніки і програмного забезпечення російського виробництва на підприємствах і організаціях, які належать до критичної інфраструктури України.


Згідно з визначенням, об’єкти критичної інфраструктури – це компанії і організації хімічної галузі, транспорту, банки і фінансові установи, IT- та телеком-компанії, компанії, що займаються продовольством, охороною здоров’я, підприємства комунального господарства, які стратегічно важливі для економіки і безпеки держави. Список таких об’єктів в Україні непублічний.

Проект закону вносить зміни в ст. 4, де розглядаються види санкцій, доповнюючи її таким абзацом:



«Заборона або обмеження використання на об’єктах критичної інфраструктури програмного забезпечення або технічних засобів телекомунікацій походженням з іноземної держави, до якого застосовані санкції відповідно до цього Закону».

Також ця норма стосується софта і техніки, розробленої юрособою, де є частина статутного капіталу у власності держави під санкціями, або юрособою, яке контролюється іншою юридичною особою іноземної держави під санкціями.

Якщо проект закону буде прийнятий в парламенті, він вступить в силу на наступний день після публікації в офіційній пресі.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий