Кому вигідна дорога нафта і прогноз цін на бензин в Україні

Кому вигідна дорога нафта і прогноз цін на бензин в Україні

Ціни на нафту знову б’ють рекорди. Факти ICTV розібралися разом з політичними і економічними аналітиками, кому вигідні високі котирування і як вони вплинуть на ціни в магазинах і на АЗС в Україні.




Нафта знову встановлює рекорди. Зараз ціна – найвища за останні три з половиною роки. Так, барель марки Brent коштує понад $78.


Bloomberg прогнозує, що ф’ючерси на нафту сорту Brent зростуть до $90 у другому кварталі 2019 року. А ось Bank of America впевнені, що ціни на нафту можуть піднятися і до $100.



Ось динаміка зміни цін на маркерні сорти нафти (Brent, WTI) за останні три місяці у графічному вигляді:

Ми вирішили розібратися разом з експертами, що ж відбувається на ринку нафти з геополітичного та економічного поглядів і як це вплине на ціни.

Геополітика

– Питання нафти можна і потрібно розглядати не лише з економічної точки зору, але і з геополітичної, – каже відомий політичний оглядач Олег Пономар.

У 2014 році я давав свій прогноз з приводу нафти, а саме, що ціни на нафту і санкції – це дві важливі речі, які служитимуть для стримування Росії і для того, щоб повернути її у міжнародне правове поле після анексії Криму.

Історія ця почалася з того, що 1 березня 2014 Барак Обама полетів до шейхів у Саудівську Аравію. Путін намагався додзвонитися до нього на борт №1, тому що розумів, що починається повторення історії СРСР. Переконати його Путін не зміг і Обама домовився з шейхами.

Тоді Саудівська Аравія різко збільшила обсяги видобутку нафти – і це знизило ціну.

Друге, що зробив Обама для зниження ціни на нафту, – це ядерна угода з Іраном. Тоді з них зняли санкції і іранська нафта пішла на ринок, і ціни обвалилися до $30 – це був мій прогноз. Я прогнозував $35-40. Вважаю, що мій прогноз закінчений на моменті, коли прийшов Дональд Трамп.

Я не хотів, щоб Трамп став президентом США, тому що він дуже пов’язаний з Росією бізнес-зв’язками і корупційними зв’язками.

Вся команда Трампа, починаючи від Стівена Беннона, Майкла Флінна і Пола Манафорта – всі дуже тісно пов’язані з Росією.

Саме тому Трамп не вводить дієві санкції щодо РФ.

Конгрес прийняв влітку 2017 хороший закон про санкції щодо Росії, Ірану і КНДР, згідно з яким Трамп повинен був у лютому 2018 запровадити найпотужніший захід – санкції на держборг Росії. Це була б мегадієва санкція. Вона б обвалила рубль сильно, але Дональд Трамп не ввів цих санкцій, а ввів 16-й пакет проти російських олігархів.

Оскільки Трамп не пресує Росію так, як потрібно, йому потрібні інші геополітичні перемоги.

Він вирішив це демонструвати на Ірані і Північній Кореї. Єдине, що хоч якось тримає Трампа в “гарячій сковорідці”, – це розслідування Роберта Мюллера.

Ось він і демонструє такі речі як вихід з Іранської угоди, показуючи себе жорстким керівником, хоча Ангела Меркель, Еманнуель Макрон і Тереза ​​Мей були від цього не у захваті.

Тепер на Іран накладаються санкції. Ціна на нафту летить вгору. Росія і Ізраїль задоволені.

Хоча Саудівська Аравія і Емірати заявляють, що можуть замінити іранську нафту на ринку, але це все забере час, тому ми бачимо зараз такий стрибок.

Я не прогнозую нафту знову по $115, як вона була до війни, тому що середня рентабельність сланцевої нафти по США становить $36. Тобто все, що вище, вже добре рентабельне.

Тому зараз ми бачимо, коли ціна за $78, відкриваються нові свердловини і розконсервовуються старі. Нафти буде лише більше. Штати вже обігнали з видобутку нафти Росію.

Я бачу тенденцію. Буде нарощуватися видобуток нафти. Це не може приводити до нескінченного зростання цін.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий