Курс долара в Україні різко злетів і може подорожчати ще сильніше: що відбувається і на що чекати

Курс долара в Україні різко злетів і може подорожчати ще сильніше: що відбувається і на що чекати

Курс долара в Україні побив річний рекорд і лише за кілька тижнів зріс із 27,2 до 28,4 грн/$. Більшість опитаних аналітиків вважає, що нинішній показник – не межа і в майбутньому ситуація може загостритися ще дужче.




Як і чому змінюватиметься вартість американської валюти, читайте в матеріалі OBOZREVATEL.


Що відбувається з гривнею?

Гривня опустилася до рекордної з 10 січня 2021 року позначки 28,4 грн/$. Усього за 19 днів поточного місяця долар подорожчав на 1,2 грн і ситуація продовжує погіршуватися.



До «ідеального шторму» (сукупності малоймовірних негативних факторів) не вистачає лише повномасштабної військової агресії з боку РФ. Але навіть просто новини про таку можливість боляче б’ють по українській економіці.

Як змінювався курс долара в Україні

Девальвація (зниження вартості гривні) тримається на двох стовпах:

  1. Високі світові ціни на газ у розпал опалювального сезону.
  2. Загроза вторгнення Росії до України.

Міністри та високопоставлені силовики Польщі, Великої Британії та США попереджають про можливе близьке вторгнення. Найбільші світові ЗМІ стежать за нарощуванням військ Росії на кордоні з Україною. На цьому фоні до Києва по черзі прилетіли директор ЦРУ та Держсекретар США, це лише частина новин за останній тиждень, які спричинили паніку в інвесторів.

Іноземці продають облігації внутрішньої держпозики (боргові папери України у гривні), а за виручені кошти купують долари та виводять їх з України. За кілька тижнів січня портфель ОВДП в іноземців скоротився на 6,4 млрд грн. У цих умовах гривня почала плавне, але впевнене зниження.

І якщо так триватиме, вітчизняна валюта ризикує переступити наступну психологічну позначку 29 грн/$.

Долар продовжує зростати і може подорожчати до 29 грн.

Як змінюватиметься курс?

Головний фактор впливу на валютний ринок не має нічого спільного з економікою. Тому аналітики не беруться передбачати, чи чекати на нову військову агресію з боку РФ і наскільки нищівними можуть бути наслідки. Проте експерти зазначають, що навіть подальше нагнітання ситуації стане відчутним ударом.

«Єдине, що можна припустити – навряд чи ситуація може бути заморожена на поточному рівні. Два можливі сценарії – або загострення ситуації і подальше збільшення ймовірності збройного конфлікту, або навпаки – істотна деескалація. У першому випадку можна очікувати протягом місяця зростання курсу долара в напрямі 29,5 грн«, – каже старший аналітик «Альпарі» Вадим Іосуб.

Керівник відділу аналітики Forex Club Андрій Шевчишин також впевнений, що гривня продовжить слабшати: «Найближчі орієнтири – це максимальні курсові значення з 2015 року. Якщо не брати пікові рівні лютого 2015-го, йдеться про показники близько 28,9«.

Аналітик TeleTrade Сергій Родлер вважає, що ймовірний курс долара на найближчі тижні – 28,6 грн. Серед можливих факторів девальвації він називає й очікуване посилення монетарної політики з боку Федеральної резервної системи США. Якщо наприкінці минулого року 40% експертів, опитаних Bloomberg, взагалі не очікувало підвищення ставки у 2022-му, то вже зараз 60% розраховує побачити його на березневому засіданні.

Аналітикиня Concorde Capital Євгенія Ахтирко додає: незважаючи на ризики, психологічні фактори та паніку, є певні параметри, вище за які гравці ринку не зайдуть. «Тому, напевно, в якійсь точці це зростання зупиниться. Раніше він зупинявся на 28,5-28,6. Як гравці ринку оцінюють нинішні ризики порівняно з ризиками, які були раніше – дивитимемося. Але нескінченним зростання не буде» – зазначає вона.

Курс долара має зафіксуватися за певною точкою

Загалом девальвації найближчим часом не уникнути, упевнені опитані експерти. Але все залежатиме від того, наскільки далеко піде Росія і чи наважиться на нову агресію, про яку так часто говорять на Заході.

Слідом за курсом долара в Україні зростатимуть також ціни на імпортні товари, зокрема на газ, бензин та автомобілі. Крім того, загальний рівень інфляції на 25% залежить від імпорту, а це означає, що у разі подорожчання «американця» збільшуватиметься і загальний рівень інфляції в країні.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий