МАЛЕНЬКА КОПІЯ ВІННИЦІ ЗАХОВАЛАСЬ НА ЗАХОДІ ОБЛАСТІ (ФОТО)

Сьогодні містечко Браїлів святкує своє 575-річчя. Знаходиться воно у Жмеринському районі Вінницької області. Це селище одне з не багатьох в області, яке може поділитися багатою історією, пише сайт  vlasno.info.




Сам Браїлів багато чим схожий на Вінницю. У Браїлові, як і у Вінниці річка тече по центру селища. У центрі є також невеликий півострів, як і у Вінниці. У Браїлові жив і творив видатний композитор Петро Чайковський. Вінниця так само багата на видатних людей: лікар Микола Пирогов, письменник-прозаїк Михайло Коцюбинський, архітектор Георгій Артинов та інші. Таких аналогій можна наводити чимало, але повернемося до самого Браїлова.
Браїлів фото


Вперше Браїлів згадується у ХV столітті. За часів Богдана Хмельницького Браїлів був сотенним містечком. У 1740 році Потоцький розпочав будівництво костьолу і монастиря тринітаріїв у стилі бароко. Завершив будівництво в 1783 році Станіслав Потоцький. У 1845 році монастир був перетворений на православний і став називатися Троїцьким. У XIX столітті браїлівський маєток перейшов до Юрковського, потім до підприємця Карла фон Мекк.
Браїлів фото

Сам підприємець Карл сильно розбагатів на залізничному бізнесі. Тоді в імперії швидкими темпами будувалася залізниця і це був прибутковий бізнес. Але незабаром Карл помер і всі кошти перейшли до його дружини Надії фон Мекк. Вона була великою прихильницею композитора Петра Чайковського. Вони листувалися 13 років і він гостював у її маєтку з 1878 по 1880 рік. Петро Чайковський дуже любив Браїлів, про що писав у своїх листах. Тут він написав свій знаменитий балет «Лебединне озеро». Завдяки Петру Чайковському був добудований парафіяльний костел Пресвятої Трійці в 1879 році. Зараз від колишнього маєтку Надії фон Мекк залишилося тільки ліве крило будівлі, в якому розмістився музей Петра Чайковського.



— Браїлів є місцем сили. Сюди добре приїжджати, щоб підзарядитися енергетично і відпочити. Варто відвідати Свято-Троїцький жіночий монастир. Там зі свердловини доступна дуже смачна вода. Влітку добре скупатися в місцевому водоспаді, який утворився завдяки греблі на річці Рів, — говорить вінничанин Ярослав Очеретний.

Дістатися до Браїлова можна автобусом з західного автовокзалу або електричкою з Вінниці.
Браїлів фото
Браїлів фото
Браїлів фото
Браїлів фото

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий