Мешканці Донбасу й діти загиблих медиків зможуть вступити до вишів без ЗНО: рішення Ради

Мешканці Донбасу й діти загиблих медиків зможуть вступити до вишів без ЗНО: рішення Ради

Верховна Рада 3 липня схвалила зміни до закону України про вищу освіту. Таким чином парламентарі дозволили вступати до вищих навчальних закладів дітей з окупованої частини Донбасу, а також дітям лікарів, що померли від коронавірусної інфекції.




Під час пленарного засідання за законопроєкт проголосували 310 депутатів. Він під №3734 доступний на сайті Верховної Ради.


Скандал перед голосуванням за закон

Перед голосуванням виникли суперечки між фракцією «Європейської солідарності» та спікером парламенту Дмитром Разумковим.

Фракція «ЄС» вимагала голосувати лише в першому читанні, оскільки хотіли доопрацювання закону. Зокрема, нардепи хотіли включити в закон можливість вступу без ЗНО і для дітей ветеранів АТО / ООС.



Врешті, голова парламенту Дмитро Разумков після емоційної суперечки з депутатами поставив на голосування закон в нинішньому вигляді. Його остаточно схвалили за основу та в цілому.

Деталі законопроєкту

  • Ці визначенні групи абітурієнтів зможуть вступати до усіх вищих навчальних закладів України без здачі ЗНО за державним замовленням.
  • Раніше за таким же принципом до вишів могли вступати мешканці тимчасово окупованої АР Крим і Севастополя, діти загиблих військових, а також учасники АТО або ООС.
  • Автором законопроєкту є Президент України Володимир Зеленський. Внесення до цього списку дітей загиблих медиків було логічним після того, як їх прирівняли до ветеранів війни.
  • Цікаво, що рішення щодо мешканців окупованого Донбасу також частково пов’язане з пандемією коронавірусу. Через неї у дітей зі Сходу виникли проблеми з потраплянням на вільну територію.

 

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий