MH17: Росіяни заплатили «диспетчеру», який звинуватив Україну — ЗМІ

MH17: Росіяни заплатили «диспетчеру», який звинуватив Україну — ЗМІ

Журналісти знайшли чоловіка, що представлявся «іспанським диспетчером» і розповідав в ефірі російських телеканалів про український слід в загибелі рейсу MH17 на Донбасі.




Про це у середу повідомляє Радіо Свобода.


Розслідування було проведене Радіо Свобода і групою румунських журналістів-розслідувачів RISE Project.

«Диспетчер Карлос, який нібито працював у київському аеропорту Бориспіль і писав в твіттері під псевдонімом spainbuca про те, що українські літаки переслідували малайзійський Boeing, виявився людиною на ім’я Хосе Кароса Барріос Санчес. Він має судимості в Іспанії і був заарештований в Румунії за шахрайство», — пише видання.



Вказується, що російська пропаганда активно примножувала різні версії катастрофи.

«Одна з них базувалася на повідомленнях «іспанського диспетчера», який не тільки писав в твіттері, але й був показаний в ефірі іспанського підрозділу каналу Russia Today. Автори розслідування знайшли Санчеса і поспілкувалися з ним в WhatsApp. Він стверджує, що отримав в загальному 48 тисяч доларів з російських джерел, як плату за свою роль «іспанського диспетчера Карлоса»», — пише Радіо Свобода.

Також Санчес запевняє, що може надати докази, які підтверджують зв’язок росіян з обліковим записом @spainbuca в твіттері, а також банківські дані і записи розмов з працівниками Russia Today.

Хоча він так і не надав їх на прохання авторів розслідування. RT заперечила, що коли-небудь здійснювала такі платежі.

Зазначається, що історію про «іспанського диспетчера» використав також і президент Росії Володимиром Путіним в розмові з режисером Олівером Стоуном.

Очільник Кремля сказав, що за катастрофою малайзійського «Боїнга» над Донбасом міг спостерігати диспетчер «іспанського походження» з аеропорту Києва, який нібито бачив бойовий літак поруч з рейсом MH17.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий