На Вінниччині, через нестачу коштів зформувалось «кладовище ртутті»

На Вінниччині, через нестачу коштів зформувалось «кладовище ртутті»

У попередньому номері ми вже писали про проблему, яка виникла в Людавці Жмеринського району. Мешканці обурені тим, що вже півроку ніхто не реагує на їхні прохання ліквідувати ртутне звалище ламп поблизу їхнього села.




Ртуть випаровується і труїть всіх навколо, — обурений місцевий житель Леонід Климбовський. — Ініціативна група з нашого села зверталася до голови сільради. Нам пообіцяли владнати цю проблему. Але з того часу — одні відписки. Два місяці тому ми письмово звернулися в обласну екологічну інспекцію. Їхній представник виїжджав на місце, все зафотографували. І на цьому все. Лампи, як лежали, так і лежать. Потрібно провести демеркуризацію, бо ж там ртуть!


У Людавській сільраді повідомили, що зробили все, що було в їхніх силах. На разі чекають на відповідь екоінспекції.



Кореспондент звернувся до Державної екологічної інспекції у Вінницькій області за поясненнями: чому питання утилізації ламп гальмується? Там підтвердили, що фахівці екоінспекції були на місці НП.

Розміщення люмінесцентних ламп у несанкціонованому місці призвело до засмічення двох земельних ділянок і може призвести до забруднення навколишнього середовища, — йдеться у відповіді, яку підготувала спеціаліст Федорова Ю.Ф. — Сума завданої шкоди на території Людавської сільради становить 22035,48 грн. На момент огляду встановити осіб, що здійснили дане порушення, не вдалося. Матеріали перевірки направлено до Жмеринського відділу поліції.

Щодо утилізації повідомляємо: відпрацьовані люмінесцентні лампи належать до відходів І класу небезпеки та потребують утилізації спеціалізованими організаціями, що мають на це ліцензію. Це питання належить до повноважень Департаменту екології та природних ресурсів Вінницької ОДА. Державною екологічною інспекцією області направлено в департамент листи щодо вирішення питання з залучення коштів для проведення утилізації ламп”.

Від редакції. Просимо керівництво Департаменту екології та природних ресурсів Вінницької ОДА якнайшвидше посприяти вирішенню проблеми. Адже байдужість може стати причиною екологічного лиха не тільки найближчого села, а й усього району та області. Редакція взяла це питання на жорсткий контроль. Про результати — повідомимо у наступних випусках.

Источник: 33kanal

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий