НА ВІННИЧЧИНІ Є УНІКАЛЬНА ХАТИНА З РІЧКОВИХ ЧЕРЕПАШОК (ФОТО)

В селі Орлівка Теплицького району є хатина, повнісю обкладена річковими мушлями, про це кореспонденту Vlasno.info повідомив місцевий мешканець Віталій Мельничук. Чоловік розповідає, що таких унікальних будиночків було декілька, але з роками вони зруйнувалися, зараз залишилася одна оселя.
хата з черепашок у селі Орлівка фото




– Цю хату будував мій брат Василь Одноочко ще в 1962 році. Він був шофером, потім служив у ракетних військах, а після служби женився на дівчині Галі із сусіднього села Соболівка. Дітей у них, на жаль, не було, очевидно на службі Василь отримав опромінення. Жили вони дружньо і дуже доглядали своє господарство, зокрема і хату. Тоді з’явилася така мода ‒ обкладати хату річковими ракушками, ‒ каже житель села Орлівка Віталій Мельничук.


Чоловік повідомив, що в той час обкладали хати черепашками жінки із села Сумівка Бершадського району, яких запросили і люди з Орлівки. Сумівка знаходиться на правому березі Південного Бугу. Жінки збиралися і ходили на річку виловлювати ці мушлі. Потім сортували їх, складали одна в одну, наче «тарілочки» і везли обкладати хати.
берег річки в селі Сумівка Бершадського району фото

берег річки в селі Сумівка Бершадського району, фото зі спільноти «Сумівка» в соцмережі ВКонтакті



Пан Віталій зазначає, що тоді середня зарплатня робочого в місяць складала близько 100 карбованців, а жінки, які обкладали оселі річковими мушлями в день отримували 25 карбованців на особу.
хата з черепашок у селі Орлівка фото

Найцікавіше, що обкладали хату не хаотично, а робили орнамент: квіточки, листочки, різноманітні візерунки, які навіть фарбували у різні кольори.
хата з черепашок у селі Орлівка фото
хата з черепашок у селі Орлівка фото
‒ Я бачив сам цей процес. Спочатку вони наносили штукатурку, в яку додавали борошно, щоб ракушки міцно приклеїлися, а потім вже викладали черепашки. На одну хату треба було, мабуть, цілий КамАЗ тих ракушок. Тоді люди вважали, що це дуже зручно і гарно, бо хату не потрібно було білити, ‒ протер пил і все! Оселя як новенька, ‒ каже пан Віталій.
хата з черепашок у селі Орлівка фотохата з черепашок у селі Орлівка фото

Місцеві мешканці розповідають, що попри дощі, град та інші негоди хата з мушель зберегла свій початковий вигляд. Василь Одноочко в 1984 році помер, а його дружина Галина переїхала до родини у Москву. Потім цю хату перекупляли ще декілька разів, але зараз там не живе ніхто. Жителі Орлівки пишаються, що в їхньому селі є такий оригінальний будинок.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий