У сніговій пастці опинилися 5 осіб. І хоча на момент прибуття рятувальників туристи відкопались самостійно, одна людина постраждала внаслідок потрапляння у лавину та потребувала транспортування.

На допомогу прийшли гірські рятувальники села Нижні Ворота та Пилипець. Загалом до порятунку залучили 10 осіб та 3 одиниці техніки. Зв’язок з туристами присутній.



Район, в якому сталося сходження лавиниРайон, в якому сталося сходження лавини / Фото ДСНС

Рятувальники попередили про сніголавинну небезпеку

Надзвичайники, посилаючись на дані синоптиків Укргідрометцентру, оголосили значну сніголавинну небезпеку третього рівня. Вона зберігатиметься протягом 22 – 24 січня у горах Львівської області. Водночас 23 – 24 січня на високогір’ї Івано-Франківської та Закарпатської областей будуть снігопади та хуртовини.

Рятувальники наполегливо попереджають громадян про сніголавинну небезпеку на схилах Карпат. Снігопади та хуртовини на високогір’ї становлять пряму загрозу для життя та здоров’я туристів, які попри застереження надзвичайників вирушають у негоду в гори,
– наголосили у ДСНС.

Рятувальники повсякчас залучаються до пошуків та порятунку людей, які втрачають орієнтацію на місцевості, відходять від запланованого маршруту, або травмуються під час походу.

Нещодавні «пригоди» у горах

Також рятувальники вирішили нагадати, які інциденти трапилися нещодавно в українських горах.

  • На Прикарпатті, попри застереження рятувальників, туристи з Одещини вирушили на Говерлу. При сходженні на гору дві людини 1987 та 1989 років народження травмувалися, їх рятувальники доправили до спортивної бази «Заросляк» та передали медикам. Ще одна жінка 1965 року народження загинула.
  • А на Закарпатті 21 січня надійшла інформація, що на гірськолижному курорті «Пилипець», в районі гори Гемба, під час катання на лижах зникли та не виходять на зв’язок двоє туристів 1953 та 1956 років народження. О 21:55 туристи таки вийшли на зв’язок та повідомили, що перебувають у селі Березники, Свалявського району. Туристів рятувальники доправили в Пилипець.
  • 22 січня до рятувальників надійшло повідомлення про те, що під час катання на лижах в районі гори Гемба четверо громадян втратили орієнтири місцевості в умовах туману. Туристів знайшли у районі підніжжя Гемби. Чоловіки перебували в задовільному стані. Далі рятувальники доставили їх до села Березники Хустського району, де на них вже чекали друзі.