Найбільший російський військовий подвиг виявився міфом

Державний архів Російської Федерації опублікував засекречене листування радянських чиновників від 1948 року. У цих листах містилася інформація, яка спростовувала один з найпопулярніших кремлівських міфів про «28 панфіловців» (316-ї стрілецької дивізії під командуванням генерал-майора Івана Панфілова. Раніше вважалося, що всі до єдиного вони загинули, відбиваючи наступ нацистів під Москвою взимку 1941 року) .




Як повідомляє Ендрю Фоксолл, директор Центру російських досліджень Товариства Генрі Джексона, в своїй статті для видання The American Interest, всі «панфіловці» посмертно отримали звання «Герой Радянського Союзу», а після, в їх честь стали називати вулиці, зводити їм пам’ятники, а їх подвиг увічнили в гімні Москви.


З оприлюднених Держархівом РФ документів, з’ясувалося, що історію про «героїв-панфіловців» вигадав маловідомий військовий журналіст того часу. «Більш того, радянські власті дізналися про цю вигадку і знищили всі докази з причин політичної доцільності», — пояснив Ендрю Фоксолл. За його даними, багато з нібито загиблих солдатів тієї дивізії вижили, а один з них — Іван Добробабін — здався нацистам в полон, а пізніше був заарештований радянською владою за «зраду Батьківщини».

«Не було 28 героїв-панфіловців — це один з міфів, що насаджувалися державою», — заявив в липні минулого року Сергій Мироненко, будучи на посаді директора Держархіву РФ і публікуючи секретні документи. У березні Мироненко звільнили. Його колеги розповіли газеті «Московский комсомолец», що, на їхню думку, Мироненко став жертвою нового офіційного підходу Кремля до історії, головним захисником якого є міністр культури Росії Володимир Мединський.



За кілька місяців до цього, Мединський піддав критиці Мироненко за публікацію секретних матеріалів. За словами міністра культури, голова Державного архіву — «не письменник, не журналіст, не борець з історичними фальсифікаціями… Якщо є бажання змінити професію — ми це зрозуміємо».

У листопаді цього року на російські екрани має вийти фільм про «панфіловців», зйомки якого підтримало Міністерство культури РФ. «Творці фільму про панфіловців користуються матеріальною підтримкою держави і відмовилися звернути увагу на нові дані, заявивши, що опубліковані листи — це спроба применшити героїчний подвиг», — зазначає Фоксолл.

Источник: «Знай«

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий