«З 2014 року Росія переконує, що ми обрали помилковий шлях, що у Європі нас ніхто не чекає. Хіба не Європа має постійно говорити і доводити діями, що це є неправда? Хіба не Європа має сьогодні сказати – наші громадяни позитивно ставляться до вступу України в Союз? Чому ми уникаємо цього питання, хіба Україна не заслуговує на прямі чесні відповіді?», – заявив президент.


Це стосується і НАТО. Нам кажуть – двері відчинені, але наразі стороннім вхід заборонено,
– сказав Зеленський.

Він вважає, якщо члени Альянсу не хочуть нас бачити, то нехай скажуть про це чесно. «Відкриті двері – це добре, але нам треба відкриті відповіді, а не роками закриті питання», – додав він.

Виступ Зеленського на Мюнхенській безпековій конференції: дивіться відео



Членство України в НАТО та ЄС: що про це відомо

  • Ще у 2008 році Україна та Грузія подали заявку на членство в НАТО. Однак від цього часу позитивного рішення немає.
  • Водночас президент Сполучених Штатів Джо Байден неодноразово наголошував, що підтримує членство України в Північноатлантичний Альянс.
  • У грудні 2021 року Володимир Путін висунув НАТО ультиматум, який назвав «гарантіями безпеки» для Росії. Серед вимог – не приймати Україну в Альянс.
  • Проти членства України в НАТО виступає не лише Росія, до прикладу, президент Хорватії Зоран Міланович заявив, що нашій державі «немає місця в НАТО», а Революцію Гідності назвав «переворотом».