НБУ погіршив прогноз для економіки на 2022 рік: названо три причини

НБУ погіршив прогноз для економіки на 2022 рік: названо три причини

Прогноз зростання української економіки у поточному році погіршено на 0,4% — до 3,4%. Національний банк пояснив таке рішення низкою негативних факторів.




Про це йдеться в «Інфляційному звіті» НБУ (січень 2022 р.).


Згідно зі звітом, на зростання ВВП України надалі негативно впливатиме напружена геополітична ситуація, наслідки від пандемії коронавірусу, зростання вартості енергоносіїв.

«Вагомим стримуючим фактором залишатиметься напружена геополітична ситуація, яка негативно впливатиме на інвестиційні рішення. Крім того, незважаючи на поступове згасання пандемії, наслідки коронакризи залишатимуться досить відчутними. Порівняно високі ціни на енергоносії та дефіцит окремих видів сировини, насамперед у першому півріччі також обмежуватимуть потенціал зростання«, — наголошує регулятор.



При цьому Нацбанк назвав позитивні чинники, які будуть здатні підтримати українську економіку. Це, зокрема, споживчий попит, доволі сприятливі умови торгівлі, а також активізації вакцинації проти коронавірусу.

«Позитивний вплив матиме і поширення вакцинації, що сприятиме остаточному вичерпанню негативних ефектів пандемії, подальшому налагодженню ланцюгів виробництва та поставок. Це зумовить нарощування виробництва та пожвавить інвестиційну діяльність в Україні. Приватне споживання, незважаючи на певне уповільнення, залишатиметься одним із найстійкіших компонентів ВВП завдяки подальшому зростанню доходів та поширенню кредитування«, — зауважує НБУ.

Примітно, що частково дія негативних факторів проявлятиметься і в наступному році. Попри це, за прогнозом Нацбанку, у 2023-2024 роках зростання реального ВВП повинне прискоритися до 3,7% та 4% відповідно. Посприяти цьому може стабілізація геополітичної ситуації упродовж поточного року та подальше зростання глобальної економіки.

Як повідомляв «Апотроф», концентрація російських військ біля кордонів України та безліч новин про плани РФ щодо нашої країни істотно впливає і на економічну сферу, зокрема, на валютний ринок.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий