Олімпійська чемпіонка Оксана Баюл відмовляється від громадянства України

Олімпійська чемпіонка Оксана Баюл відмовляється від громадянства України

Перша олімпійська чемпіонка України, фігуристка Оксана Баюл, відмовилася від українського громадянства. Про це вона повідомила в соцмережах.




«Я роблю це, – написала Баюл, додавши фото документів для Служби громадянства та імміграції США. – Я така схвильована. Вже час. Слава богу за все, дякую. Я більше нічого нікому не доводжу. Ні, то ні. Головою в бортик – без мене».

Фігуристка нагадала, що, за конституцією, в Україні заборонено мати подвійне громадянство і якщо українка «отримує громадянство іншої держави, така людина все одно вважається громадянкою України в правових відносинах».


«Я відмовляюся від українського громадянства», – підсумувала Баюл.

 



 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Допис, поширений Oksana Baiul (@oksanabaiul)

Втратити громадянство України можна добровільно або за ініціативою держави.

Кілька днів тому олімпійська чемпіонка написала, що її не було запрошено на святкування Дня Незалежності України: «Я уже давно не літаю в хмарах».

Ексспортсменка вже 27 років живе в США, де займається тренерською діяльністю, а також має сім’ю та власний бізнес.

П’ять років тому Баюл подала до суду на Україну та вимагала компенсації в 50 мільйонів доларів через «порушення чесної ділової практики в рамках трудового договору», а також «передання права на використання її імені, популярності і біографічної інформації непричетним третім особам». Але позов, як і апеляцію, програла.

Що відомо

  • Оксана Баюл – Олімпійська чемпіонка-1994 у Ліллегаммері, чемпіонка світу 1993 року, перша олімпійська чемпіонка незалежної України та єдина – у фігурному катанні.
  • Після перемоги на Олімпіаді 16-річна Оксана Баюл переїхала з Одеси до США, де мала тривалу професійну кар’єру в шоу.
  • У 2015 році фігуристка звинуватила колишню тренерку Галину Змієвську, партнера за командою, іншого українського олімпійського чемпіона Віктора Петренка та менеджера Джозефа Леміра у тому, що вони збагачувалися за рахунок її популярності та «роками її обкрадали».
Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий