ПЕРШИЙ В УКРАЇНІ «ТИХИЙ КІНОТЕАТР» МОЖЕ З’ЯВИТИСЯ У ВІННИЦІ

Відкритий культурний простір планують створити активні вінничани на вулиці Архітектора Артинова. Концепцію майбутньої ще однієї родзинки Вінниці презентували вчора розробники проекту, повідомляє кореспондент Vlasno.info.




Сцена, амфітеатр, парковка для велосипедів, дошка для самовираження та чи не перший в Україні «тихий кінотеатр» під відкритим небом – все це і не тільки є наповненням майбутнього Альтман Скверу у Вінниці на вулиці Архітектора Артинова.


Такий майданчик, запевняють розробники проекту, може стати зразком європейського публічного простору, де можна реалізувати чимало культурних проектів та дозвілля людей.
Олександр Вешелені фото

– Таке місце надасть змогу реалізувати ініціативи, пов’язані з візуальним мистецтвом, літературою, музикою; передбачено місце, де можна буде проводити лекції, презентації, кінопокази. Виникла ідея створити чи не перший в Україні «тихий кінотеатр» під відкритим небом, аби прослуховувати фільми в навушниках, щоб не заважати людям, що проживають поруч, – розповідає програмний директор Міжнародного фестивалю оповідання «Intermezzo» Олександр Вешелені. – Розраховуємо, що саме місцеві урбаністи, які зацікавлені в освоєнні місцевого простору та спробах реалізації чогось унікального, отримають таку можливість.



Ідея створення Альтман Скверу виникла у вінничанина Леоніда Марущака (куратор культурного напрямку Українського кризового медіа-центру) з метою вписати ім’я світового художника, родом з Вінниці, у міське середовище та популяризувати його постать серед городян.

До створення концепції долучилося чимало творчих вінничан, серед них – Валерія Лук’янець (ГО «Місто-сад»), Віталій Янковий (громадська платформа «Сходи в кіно»), Олександр Никитюк (ГО «Лабораторія актуальної творчості»).
Валерія Лукянець фото

– Більше 850 тисяч гривень (862 400) потрібно на благоустрій цього місця: на доріжки, реставрацію сходинок, парапету, освітлення, звук та інші технічні моменти, – каже співавтор проекту Валерія Лук’янець. – Саме благоустрій скверу бере участь у Бюджеті громадських ініціатив. Проект вже пройшов попередню експертну оцінку, отримав позитивний висновок та чекає думки вінничан, які до 10 квітня можуть проголосувати та дати «зелене світло» для Альтман Скверу.

Майбутній відкритий культурний простір матиме і «примирювальну місію».

– Якщо ми створимо цей сквер, то Альтман та Артинов нарешті помиряться, бо свого часу Артинов дуже образився на Альтмана, коли той зобразив його на своєму шаржі. Тому, якщо вони не встигли помиритися за життя, то ми їх помиримо зараз у такий просторовий спосіб, – ділиться Олександр Вешелені.

Віддати свій голос за відкритий культурний простір Альтман Сквер можна за посиланням. Проект знаходиться під номером 91.
Альтман-сквер у Вінниці фото
Альтман-сквер у Вінниці фото
Альтман-сквер у Вінниці фото
Альтман-сквер у Вінниці фото
Альтман-сквер у Вінниці фото
Альтман-сквер у Вінниці фото
Олександр Никитюк фото
Олександр Никитюк
Віталій Янковий фото
Віталій Янковий

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий