Пошкодження дамби Київської ГЕС: експерт розповів, до чого готуватися

Пошкодження дамби Київської ГЕС: експерт розповів, до чого готуватися

Чому є загроза, що у вересні доведеться сидіти без світла.




Росія завдала комбінованого удару по Україні. За інформацією КОВА, наслідки ворожої атаки фіксуються в усіх районах Київщини, а пошкоджень зазнали два енергетичні об’єкти області.


Що кажуть у КОВА

Начальник Київської ОВА Руслан Кравченко розповів, що через ранкову атаку росіян був обмежений проїзд дамбою Київської ГЕС. Посадовець запевняє, що його відновлять орієнтовно о 16:00–17:00.

«Хочу повідомити всім, що проїзд через дамбу Київської ГЕС відкриється приблизно о 16:00, якщо не буде додаткових повітряних тривог та атак. Саме зараз усі служби займаються на місці ліквідацією наслідків цієї атаки», – розповів Кравченко.



На уточнювальне запитання він відповів, що дамба критичних пошкоджень не зазнала: «Все правильно. Дякуємо силам ППО».

Що кажуть експерти

За словами Олега Попенка, експерта з питань ЖКХ, росіяни били ракетами та «Шахедами» винятково по енергетичній системі України.

«З цього можна зробити висновок, що головною ціллю ворога була саме енергетика. І наскільки я розумію, росіяни били не лише по нашій розподільчій енергосистемі, а й намагалися уразити наші ГЕС», – розповідає ТСН.ua Олег Попенко.

Він додає, що наслідки від ракетного удару будуть відчутні.

«Наслідки видаються дуже складними і, найімовірніше, це стане причиною для певних відключень електроенергії. Йдеться про певні години відключень, які на нас чекають попереду. Чи будуть вони довготривалими – зараз сказати важко, бо не вся інформації відома і щось прогнозувати складно», – зауважує експерт.

Можливі наслідки від пошкодження дамби ГЕС

За словами Олега Попенка, пошкодження Київської ГЕС може зменшувати можливості для маневрування в мережі під час пікових навантажень, і це може привести до погодинних відключень у достроковій перспективі.

«Це може привести до того, що вже у вересні мешканці Києва сидітимуть без світла і відключення будуть тривати до початку опалювального сезону. Все залежить від серйозності завданих руйнувань», – зазначає єксперт.

Потопу не варто боятися

Що стосується загрози підтоплення Києва, то фахівець їх відкидає: «Щодо руйнування самої греблі, то тут я не думаю, що киянам і гостям столиці потрібно хвилюватися. Дамба Київської ГЕС здатна витримати набагато більші влучання, загрози для Києва та його околиць немає», – запевняє Олег Попенко.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий