Реал – Ліверпуль: анонс фіналу Ліги чемпіонів

Реал – Ліверпуль: анонс фіналу Ліги чемпіонів

Анонс фінального матчу Ліги чемпіонів в Києві між Реалом і Ліверпулем, який відбудеться на НСК Олімпійський 26 травня 2018 року.




Реал Мадрид – Ліверпуль


Фінал Ліги чемпіонів 2017/2018. 21:45. Київ, НСК «Олімпійський»

Головний арбітр: Мілорад Мажич (Сербія)



Фінал Ліги чемпіонів у Києві – одна з найголовніших спортивних подій в Україні останніх шести років. Позаду – більш ніж півтора роки підготовки, скандалів з чиновниками всіх рівнів та логістичних провалів. Все це змогли витерпіти європейці заради київського фіналу, тому право налажати 26 травня не має жодна людина – від місцевих фанатів-радикалів до Президентів. До речі, перші свою задачу вже встигли провалити.

Нашій столиці пощастило прийняти історичний матч, адже обидві команди підійшли до фіналу з просто казковою історією. Мадридський Реал ще у минулому сезоні підкорив недосяжне до тих пір звершення – виграв Лігу чемпіонів двічі поспіль. Сьогоднішня перемога стане для Реала третьою поспіль, шостою у XXI столітті та 13-ю загалом – жоден клуб на планеті не може похизуватися такими показниками! Крім того, даний Реал стане найуспішнішою мадридською командою з 1960 року, коли «бланкос» виграли п’ять фіналів ЛЧ (тоді ще – Кубку Європейських чемпіонів) поспіль, а Зінедін Зідан – найуспішнішим тренером Реала у Лізі чемпіонів.

Ліверпуль не грав у фіналах Ліги чемпіонів 11 років, однак його головний тренер Юрген Клопп бував там не так давно – у 2013 році його Борусія поступилася мюнхенській Баварії. Наразі ж під керівництвом Клоппа знаходиться команда з набагато більшою європейською історією: Ліверпуль гратиме у восьмому для себе фіналі й може виграти шостий трофей, вийшовши на чисте третє місце по кількості перемог – позаду залишаться Баварія та Барселона.

Шлях по турніру

Реал Мадрид

1/2 фіналу: Баварія – Реал 1:2, Реал – Баварія 2:2
1/4 фіналу: Ювентус – Реал – 0:3, Реал – Ювентус – 1:3
1/8 фіналу: Реал – ПСЖ – 3:1, ПСЖ – Реал – 1:2

Груповий етап – група H

  1. Тоттенхем, 16 очок
  2. Реал, 13 очок
  3. Борусія Д, 2 очка
  4. АПОЕЛ, 2 очка

Реал – АПОЕЛ – 3:0, АПОЕЛ – Реал – 0:6
Борусія Д – Реал – 1:3, Реал – Борусія – 3:2
Реал – Тоттенхем – 1:1, Тоттенхем – Реал – 3:1

Ліверпуль

1/2 фіналу: Ліверпуль – Рома – 5:2, Рома – Ліверпуль – 4:2
1/4 фіналу: Ліверпуль – Манчестер Сіті – 3:0, Манчестер Сіті – Ліверпуль – 1:2
1/8 фіналу: Порту – Ліверпуль – 0:5, Ліверпуль – Порту – 0:0

Груповий етап – група Е

  1. Ліверпуль, 12 очок
  2. Севілья, 9 очок
  3. Спартак, 6 очок
  4. Марібор, 3 очка

Ліверпуль – Севілья – 2:2, Севілья – Ліверпуль – 3:3
Спартак – Ліверпуль – 1:1, Ліверпуль – Спартак – 7:0
Марібор – Ліверпуль – 0:7, Ліверпуль – Марібор – 3:0

Статистика зустрічей команд та цікаві факти

  • Реал і Ліверпуль провели між собою п‘ять матчів, в яких не було жодного нічийного рахунку. Двічі перемогу святкували мадридці, тричі – мерсисайдці.
  • Різниця м’ячів між командами за всю історію протистоянь – 4:6 на користь Ліверпуля
  • Найбільш результативний матч в історії протистоянь цих команд відбувся у Ліверпулі в рамках 1/8 фіналу Ліги Чемпіонів 2008/2009 – господарі святкували перемогу 4:0. Цей же матч є найбільшою перемогою ліверпульців в іграх з Реалом.
  • Найбільша перемога Реала над Ліверпулем – 3:0 на Енфілд Роуд в рамках групового етапу Ліги чемпіонів 2014/2015.
  • У фіналах команди зустрічались між собою лише у 1981 році. Тоді перемогу святкував Ліверпуль – 1:0. Це була єдина в історія перемога англійських клубів над іспанськими у фіналах ЛЧ
  • Англійські клуби та Кріштіану Роналду проведуть свій другий фінал ЛЧ на пострадянському просторі. Перший відбувся у Москві, де Роналду виграв з Манчестер Юнайтед у Челсі.
  • В чотирьох останніх сезонах іспанські клуби виходили до фіналу ЛЧ і не програли жоден з них
  • Реал Мадрид може стати першим в історії клубом, який здобув три поспіль перемоги в ЛЧ двічі. Аякс та Баварія провернули таку серію лише одного разу.
  • Кріштіану Роналду може виграти ЛЧ вп’яте і стати п’ятим футболістом, який досяг такого результату. Паоло Мальдіні, Альфредо ді Стефано та Хосе Марія Саррага мають стільки ж перемог, а на рахунку мадридця Пако Хенто – 6 Кубків ЛЧ.

Плюси та мінуси команд

Реал Мадрид

На стороні Реала – колосальний досвід та масштабне сузір’я великих футболістів. Лише один Кріштіану Роналду в чвертьфіналах ЛЧ забив більше, ніж Ювентус за всю історію турніру – і мерсисайдці просто не можуть не рахуватися з цим. У поточному розіграші Ліги чемпіонів Реал забив 28 голів – це другий показник даного турніру. В Іспанії на його рахунку 94 м’яча – другий показник ліги.

Втім, все це може виявитися непотрібним, якщо оборона Реала зіграє проти Ліверпуля так, як робила це протягом всього сезону – а особливо у чвертьфіналі ЛЧ, де Ювентус за годину відквитав три голи. Мадридці пропускають по-королівськи, з розмахом – їм забивали «трьошку» навіть Жирона з Бетісом, не кажучи вже про Барселону, Тоттенхем чи Севілью. В Іспанії команда пропустила 44 голи – це більше, ніж у восьмого Хетафе! В плей-оф Ліги чемпіонів команда пропустила у всіх матчах, крім туринського, а загалом за турнір пропустила 15 м’ячів.

Ліверпуль

Козирями мерсисайдців є швидкісні контратаки та «гегенпресинг» – високий агресивний контрпресинг. Це – дуже енерговитратний футбол, однак досі він приносив Ліверпулю успіх. Зокрема, «червоні» являються найбільш результативною командою цьогорічної Ліги чемпіонів, маючи у своєму активі 40 голів. Такий успіх цілком і повністю лежить на плечах феноменального атакуючого тріо Мане-Фірміно-Салах, яке поставило рекорд по голам в ЛЧ, забивши 29 м’ячів.

Однак, Ліверпуль славиться своїм вмінням пропускати голи пачками – при чому статус суперника у цьому не грає ніякої ролі. Підопічні Юргена Клоппа у поточному сезоні пропускали по три м’ячі і від вилітаючого Вест Бромвіча, і від розібраного Арсенала – при чому в останньому випадку команда примудрилася пропустити всі м’ячі за чотири хвилини після рахунку 0:2 на свою користь. Словом, Ліверпуль вміє як загорятись, так і згорати.

Кадрова ситуація

Травмовані: Гомес, Матіп, Окслейд-Чемберлейн

Під питанням: Джан

Реал підійшов до фіналу без будь-яких травм, а от у Ліверпуля не все так гладко. Точно не допоможуть команді травмовані Гомес, Матіп та Окслейд-Чемберлейн – і це досить відчутні втрати (особливо коли мова в матчі піде про заміни). Однак, найбільші хвилювання фанатів викликало здоров’я Джеймса Мілнера, який мав невеличке пошкодження.

Перед фіналом Юрген Клопп обрадував мерсисайдців, заявивши що у загальній групі тренується не тільки Мілнер, а й Емре Джан, про якого встигли трохи й забути. Мілнер вийде на поле зі 100% гарантією, а от Джан, можливо, проведе матч на банці – хоча, в першу чергу, це буде пов’язано з тактичними питаннями.

Орієнтовні склади

Реал Мадрид: Навас, Марсело, Рамос, Варан, Карвахаль, Каземіро, Модріч, Асенсіо, Бейл, Роналду, Бензема

Реал зустрінеться з дуже швидкою командою, яка буде високо пресингувати й відбирати м’ячі вдвох-втрьох відразу. Даний суперник вимагає максимальної старанності та роботи на таких же високих швидкостях. Саме тому дуже ймовірним здається вихід на флангах Асенсіо та Бейла: перший більш старанно, ніж Іско, виконує роботу без м’яча, а другий – ідеальний варіант для швидкісних вривань у вільні зони, які Ліверпуль буде давати у великій кількості. Всі інші позиції Реала питань не викликають.

Ліверпуль: Каріус, Робертсон, ван Дейк, Ловрен, Александер-Арнольд, Мілнер, Вейналдум, Хендерсон, Мане, Фірміно, Салах.

Склад Ліверпуля продиктований в рівній мірі як слабкою варіативністю, так і тактичною обкатаністю. Юрген Клопп має виставити перевірений у плей-оф ЛЧ склад, хоча може й начаклувати з флангами оборони – за великим рахунком, єдиній позиції, де є рівноцінні заміни. Критично важливим гравцем для Ліверпуля є Мілнер, який має працювати по всій ширині, створюючи чисельну більшість у зонах м’яча та пересмикуючи напрями атак.

Потенційний MVP матчу – Мохамед Салах

Для Салаха цей матч стане визначальним. Успіх у ньому означатиме, як мінімум, потрапляння у трійку претендентів на Золотий м’яч, не кажучи вже про такі дрібниці, як Кубок Ліги чемпіонів над головою. Єгиптянин провів просто шикарний сезон, однак поразка у фіналі змаже йому всю картину – і врятувати її дозволить хіба що перемога на ЧС-2018.

Благо, у Мохамеда на фланзі буде грати прийнятний для звершень суперник – Марсело. Бразилець феноменально ефективний у атаці, однак в обороні постійно залишає за собою величезні зони, які мадридці раз за разом забувають перекривати. Не найкращий він і у обороні один в один.

Крім того, його партнер Серхіо Рамос ніколи не забуває подарувати супернику хоча б один шанс у грі – і Салах забов’язаний його використати. Його швидкість, дриблінг та удар просто створені для того, щоб розривати захист та вигравати трофеї – а от чи вистачить у нього волі до цього?

Прогноз Футбол 24 – 3:2

Матч має порадувати великою кількістю голів, адже обидві команди обороняються абияк і схильні пропускати багато. Ліверпуль має вкласти максимум сил у перший тайм і точно зловить суперника на контратаках, однак у атаці Реала більше варіативності та досвіду. Крім того, у мадридців набагато переконливіше грає голкіпер – Каріус, звісно ж, провів непоганий сезон, однак Кейлор Навас здатен ловити кураж і витягувати команду на собі. Власне, саме на ньому «бланкос» і виїхали в протистоянні з Баварією.

У Реала вищий клас виконавців і більша фізична витривалість. Зінедін Зідан, в свою чергу, проявляє здатність до виправлення помилок прямо по ходу матчу, чому дуже сприяють виходи зіркових гравців на заміни. У Юргена Клоппа навпаки – буде відсутній головний помічник по тактиці, який і розробив «гегенпресинг», а якісного підсилення на лавці нема.

Звісно, фінали на те й фінали, щоб спростовувати очікування аналітиків, однак сильні сторони Реала на папері переважають козирі Ліверпуля. І на папері Реал – однозначний фаворит гри.

 

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий