Річниця санкцій: чому мільйони українців продовжують відвідувати «Вконтакте»

Річниця санкцій: чому мільйони українців продовжують відвідувати «Вконтакте»

Через рік після запровадження санкцій мільйони жителів України заходять у російські соціальні мережі і користуються забороненими IT-сервісами. Чому це відбувається?
Рівно рік тому набув чинності указ президента України про санкції проти російських юридичних осіб.




Серед іншого указ змусив українських інтернет-провайдерів заблокувати доступ до інтернет-сервісів «Вконтакте», «Однокласники», «Яндекс», «Mail.ru», а також обмежив роботу українських представництв ТОВ «1С» — розробника популярного бухгалтерського програмного забезпечення.


«Економічна правда» писала про те, у зв’язку з чим глава держави запровадив санкції, і з якими ризиками пов’язаний цей крок. Через рік ЕП оцінила ефективність введених обмежень. Оцінка торкнулася діяльності в Україні чотирьох російських інтернет-ресурсів і компанії «1С».

Мільйони щоденних відвідувачів
Згідно з указом, санкції проти російських компаній введені на три роки. Проте висновок про ефективність цих обмежень можна зробити вже зараз.



З одного боку, в результаті блокування середня денна частка відвідуваності ресурсів vk.com, yandex.ua, mail.ru, odnoklassniki.ru за рік в Україні впала у 2,5-4 рази, а охоплення аудиторії знизилося у півтора-два рази.

З іншого боку, це сталося в перші місяці після набуття указом чинності. Потім показники стабілізувалися. За відвідуваністю російська соціальна мережа «Вконтакте» за рік спустилася з другого місця на четверте. Мережа «Одноклассники» впала з п’ятого на дев’яту позицію.

Рейтинг російських сайтів в Україні, ПК і мобільний браузер на ОС Android

 

Інтернет асоціація України

 

 

У грудні 2017 року «Вконтакте» щодня відвідували 4,41 млн жителів України, мінімум раз на місяць — 8,19 млн при 21 млн регулярних користувачів інтернету.

Відвідуваність російських інтернет-ресурсів користувачами з України, тільки комп’ютери

 

Таким чином, всупереч блокуванню доступу до російських сайтів мільйони жителів України продовжують відвідувати ці інтернет-ресурси.

100 500 способів обходу блокування
Чому українці мають доступ до заблокованих ресурсів і продовжують їх відвідувати? З таким питанням ЕП звернулася до виконавчого директора Інтернет-асоціації України Володимира Куковського.

«Ви читали казку «Чарівник з країни Оз»? — пише у відповідь Куковський. — Там Дороті з друзями по дорозі в казкову країну зупинилися перед воротами, які охороняли вартові. Після роздумів мандрівники вирішили обійти ворота, тому що навколо воріт був голий степ.

Так і з блокуванням. Є 100 500 способів обходу блокування доступу, і не користуються ними тільки через лінощі або з патріотичних міркувань. Ефективне блокування може бути тільки на хостингу, а не на доступі».

Більшість опитаних ЕП фахівців у сфері інтернет-технологій скептично оцінюють ефективність блокування сайтів. Член громадської ради при Держслужбі спеціального зв’язку та захисту інформації Олександр Федієнко каже, що в Україні нема нормативного акта про блокування, тому їх ефективність сумнівна.

За його словами, оператори виконали указ в рамках свого розуміння. Хтось не виконав, бо це суперечить закону про телекомунікації. Федієнко також зазначив, що завдяки блокуванням жителі України стали більш обізнаними і тепер легко обходять такі технічні рішення.

 

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий