РНБО ввела санкції проти Шарія, Деркача і Гужви: «Страну» закривають. Усі подробиці

РНБО ввела санкції проти Шарія, Деркача і Гужви: «Страну» закривають. Усі подробиці

У п’ятницю, 20 серпня, відбулося засідання Ради Нацбезпеки і оборони. На ньому серед іншого ввели санкції проти блогера Анатолія Шарія, народного депутата Андрія Деркача та головного редактора «Страны» Ігоря Гужви.




Брифінг за підсумками зустрічі транслювали на YouTube-каналі РНБО. Також під обмеження потрапили росіяни, причетні до переслідування людей в окупованому РФ Криму (щоб подивитися відео, доскрольте сторінку до кінця).


Докладніше про рішення і питання, які обговорювалися на засіданні, читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Головне



  • Введено санкції проти низки фізичних осіб, серед яких є і українці, і росіяни.
  • Також обмежувальні заходи стосувалися юросіб.
  • Пояснили причини запрошення Кличка на засідання.
  • Доручено повернути в держвласність «Черкасигаз».
  • Буде введена національна система стійкості, щоб реагувати на загрози за стандартами НАТО.
  • Україна в найближчі 10 років витратить 200 мільярдів гривень на ракетну галузь.
  • Країна розвиватиме Військово-морські сили, на що у 2021 році вже виділено 960 млн грн.

Санкції проти фізичних осіб и юридичних осіб

Під обмежувальні заходи потрапили кілька українців:

  • блогер Анатолій Шарій,
  • Ольга Шарій,
  • Алла Бондаренко,
  • головний редактор інтернет-видання «Страна» Ігор Гужва.
  • Галина Солнцева (дружина Гужви),
  • Любов Лукашина,
  • народний депутат Андрій Деркач.

Зазначимо, що санкції проти Гужви і його дружини, на яку зареєстровано ТОВ «Ласмак», що володіє «Страной», означають закриття зазначеного інтернет-ресурсу.

«Ми запропонували санкції щодо пана Гужви Ігоря Анатолійовича і безпосередньо до афілійованих із ним юридичних осіб. У цьому списку також ще дві фізичні особи, які афілійовані з Гужвою та займаються протиправною діяльністю на території нашої країни», – пояснив секретар РНБО.

Також обмеження введені щодо росіян, деякі з них причетні до переслідування українців в окупованому Криму.

Всього, за даними СБУ, йдеться про:

  • 28 співробітників розвідки і спецслужб РФ,
  • 4 фізичні і 4 юридичні особи, які пов’язані з інтернет-ресурсами, які ведуть антиукраїнську пропаганду,
  • 12 юросіб, які брали участь у гібридній агресії проти України,
  • 6 фізичних та 3 юридичні особи, пов’язані з Деркачем за іноземний вплив.

Чому на засідання запрошували Кличка

Секретар РНБО Олексій Данілов зазначив, що у відомства є питання з приводу руйнування традиційного історичного середовища в Києві, тому було вирішено запросити мера столиці і главу КМДА Віталія Кличка.

«Ми отримали лист від міністра культури пана Ткаченка на засіданні РНБО. Він попросив порушити питання руйнування традиційного історичного середовища в Києві. Ми запросили голову Київської міської державної адміністрації пана Кличка для того, щоб поспілкуватися саме з цього питання», – сказав він.

Також, відповідаючи на питання про можливе звільнення Кличка, Данілов сказав, що таких повноважень у РНБО немає. Він додав, що мера Києва очікують на наступне засідання.

Руйнування садиби Барбана

Секретар президента Сергій Никифоров зазначив, що за підсумками засідання вирішено дати оцінку руйнуванню садиби Барбана, а також відновити зруйновану пам’ятку.

Розвиток ракетного озброєння

Як заявив секретар РНБО Олексій Данілов, у найближчі 10 років, тобто до 2031 року, Україна буде розвивати ракетне озброєння. На ці цілі піде 200 мільярдів гривень. Подробиці він не став розголошувати, оскільки деякі пункти є секретними.

«Ми не можемо чекати від наших партнерів, коли вони нам будуть чи не будуть надавати те чи інше озброєння. Наше завдання – зробити озброєння власного виробництва», – пояснив він, додавши, що в нашій країні є необхідні можливості і фахівці.

Розвиток ВМС

Крім того, таємно розглядалося питання про розвиток Військово-морських сил до 2031 року. Данілов зазначив, що вже в цьому році на потреби ВМС повинні виділити 960 мільйонів гривень. Зокрема, йдеться про придбання необхідної техніки.

«У нас є чітке розуміння, що і як у нас будуватиметься до 2031 року все те, що стосується нашого флоту. Крім того, також на придбання певних необхідних сьогодні нашим ВМС технічних засобів додатково просимо Верховну Раду, Кабінет міністрів 960 млн для того, що необхідно вже в цьому році зробити», – підкреслив секретар РНБО.

Національна система стійкості і стратегічний бюлетень

Також на засіданні вирішили ввести національну систему стійкості. Вона дозволить реагувати на загрози за стандартами НАТО.

«За 30 років в Україні не існувало такої системи, яка дозволяє нам за стандартами НАТО і за стандартами світовими реагувати на наявні в нашій країні загрози», – сказав Данілов.

Ще одним із питань був стратегічний оборонний бюлетень для планування оборонної сфери. «Це продовження стратегічних документів саме оборонного планування», – пояснив секретар РНБО.

Повернення державі «Черкасигазу»

РНБО доручила почати процедуру повернення АТ «Черкасигаз» у власність держави. На засіданні заслухали доповідь міністра енергетики з цього питання.

«Було ухвалено протокольне доручення, яке стосується повернення цього підприємства в держвласність, якого в незаконний спосіб шляхом шахрайських маніпуляцій держава була позбавлена. Віддано доручення здійснити заходи щодо повернення держпакету акцій «Черкасигаз», визначення винних у цьому осіб і відшкодування завданих державі збитків, а також встановити контроль над АТ «Черкасигаз», – уточнив Данілов.

 

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий