Що таке «поліаморія»? Розповідає українка, яка любить одразу декількох людей

Що таке «поліаморія»? Розповідає українка, яка любить одразу декількох людей

Саме так трактує цей термін Вікіпедія.


Погодьтеся, що це пояснення створює більше нових питань, ніж відповідає на них. Журналісти  знайшли дівчину, яка практикує вже кілька років цей, для багатьох невідомий, формат відносин.



Її звуть Марія Коршунова, вона живе в Києві, є організатором Sex Education Week, у вільний час пише картини і займається модельним бізнесом.

Їм вдалося з’ясувати, що ж на її думку «поліаморія»:

«Поліаморія — це формат відносин, в яких можна мати кілька партнерів, за згодою всіх учасників. Багато хто плутає вільні стосунки і Поліаморія, але це зовсім різні речі. Взагалі існує дуже багато форматів відносин.

Поліаморія — це перебуваючи у відносинах, мати ще й інші. А вільні стосунки в загальноприйнятому розумінні — це формат, де можна на стороні мати секс тільки один-два рази, але не постійного партнера.»

Стосовно кількості партнерів у неї теж є своя думка, як і пояснила, чим їй так не догодили звичайні відносини, що вона вирішила стати поліаморкой:

«У кожного свої кордони і свій ліміт любові, яку він може давати іншим.

У нашому суспільстві моногамія вважається нормальною і по суті єдиним варіантом відносин. Але науково доведено, що моногамія не природно для людини.

У нас практикується серійна моногамія, коли ти живеш і любиш одну людину, наприклад, років п’ять (або два тижні), а потім ви розлучаєтеся, і ти починаєш любити іншу людину. Ти зустрічаєшся з безліччю, але по черзі. І це нікого не дивує і вважається нормальним.

А в Поліаморії можна не забивати себе в ці рамки. Адже багато моногамних пар розлучаються після того, як хтось із них зустрів когось іншого. У мене таке було ще, коли я жила зі своїм першим чоловіком. Я зустріла іншу людину і подумала, що все тепер я люблю цього і потрібно йти. Адже я ж не можу любити двох чоловіків відразу… А виявляється можу.»

Дівчина розповіла про те, як і коли зрозуміла, що вона поліаморна:

«З нинішнім чоловіком ми жили десь півтора року в моногамних відносинах. У якийсь момент у мене з’явилося в соціальній мережі багато різних блогерів, які пишуть на тему поліаморії. Я почала читати, цікавитися і аналізувати своє життя і погляди на відносини.

Виходить, ми так виховані, що з дитинства нам вселяють, що правильна лише моногамна сім’я. При цьому в нашому суспільстві вважається нормальним розлучатися. А зрада — дуже часте явище. І нам не дають альтернативних варіантів відносин.

Я дуже рекомендую людям прочитати книгу «Секс на зорі цивілізації». У ній докладно описано чому людина немоногамна істота і навіщо була придумана моногамна сім’я.»

Дівчина розповіла, що у поліамоії вже два роки і що має одного основного партнера, з яким живе, і одного партнера, з яким зустрічається. Її основний партнер теж періодично має іншого партнера і всі ці подробиці пара обговорює.

Про знайомство та взаємодію партнерів вона теж розповіла:

«Вони можуть дружити чи ні. Залежить від людей. Чи хочуть вони цього. Наприклад, у мого чоловіка є дитина. І, коли я ще була з ним в моногамних відносинах, то подружилася з його колишньою дівчиною, матір’ю дитини. Ми могли спокійно удвох гуляти і проводити час. Треба сказати, що всі навколишні дивилися на нас з нерозумінням. Називали якоюсь дивною шведською сім’єю. А я тоді ще не була поліаморка, хочу зробити на цьому акцент!

Але вже тоді задавалася питанням: чому я повинна відчувати до колишньої негативні почуття, через те, що колись вона зустрічалася з моїм чоловіком і вони займалися сексом?! Адже зараз вони розлучилися і у них є дитина, навіщо нам ворогувати?»

Наприклад, у США налічується більше 500 тис. людей, які живуть у поліаморних родинах. Про кількість таких родин в Україні і кількість таких людей, яких вона знає особисто дівчина теж розповіла:

«Мені здається це неправильна статистика. Дуже багато таких людей живуть приховано і не афішують свій формат відносин. Поки я не цікавилася цим питанням, думала їх мало. Але їх дуже багато і різного віку. Є пари і за 50 років. Мої знайомі — це люди 25-45 років».

Про її поліаморні стсунки і вподобання знають її батьки. Мати дівчини навіть знає, що означає цей термін – «поліаморія»:

«Моя мама мені давно довіряє, і вона, звичайно, запитала — це ти значить, з усіма будеш сексом займатися? Я їй пояснила концепцію і вона сказала, що якщо тобі підходить — то окей».

Марія відповіла на питання, якою б була її реакція, якби вона дізналася, наприклад, що її мати теж обирає таких шлях у стосунках:

«Прекрасно!»

То, що ж має на увазі під собою «поліаморія» — секс-утрьох, учотирьох?

«Це ще один поширений міф про поліаморію. Секс утрьох, оргії, БДСМ і т.д. — це сексуальні-практики, які використовуються і людьми, які  вважають себе моногамними. Це особистий вибір кожної людини. Але до поліаморії вони не мають відношення. Серед моїх знайомих «поліаморів», більшість не цікавий формат сексу втрьох.

Основа поліаморії це чесність і свобода вибору. Секс — це гарне доповнення, але це необов’язково. Є у мене друг, якого я можу називати коханцем, але у нас сексу немає. У нас дуже інтимний рівень спілкування. Ми багато про що  говоримо — і називати його друг — занадто мало.

У поліаморних суспільстві багато чоловіків, до яких можна просто приїхати пообніматися без сексу. До речі, нерідко жінки займаються сексом, хоча їм просто хочеться тактильності. Деякі люди не розрізняють ці бажання, коли хочеться просто обійнятися і коли хочеться інтиму.

Серед поліаморних хлопців це норма написати комусь — я хочу пообніматься, можна до тебе приїхати? І він / вона говорить — так можна. І ви просто добре проведете час без сексу».

Виходить, поліаморія відкидає тезу Фрейда, що все крутиться навколо сексу?

«У моєму ідеальному поданні — так. Секс на один, два рази не виключений у поліаморії. Але суть поліаморії — це коли ти любиш кількох людей і будуєш з ними відносини».

Про зради і поліаморію у неї теж своя точка зору:

«Кожна пара сама встановлює свої правила. Зрадою може бути не фізична взаємодія, а порушення певних домовленостей. Я прихильник того, щоб всі учасники знали один про одного. І при бажанні спілкувалися.

Я біссексуалка. І, коли, наприклад, у мого чоловіка є дівчина, і ми з нею один одному сподобалися, ми теж можемо з нею завести відносини. Але це зовсім не означає, що ми будемо займатися сексом втрьох! Але можемо і зайнятися!»

А якщо другий партнер не сподобається основному?

«У мене був такий випадок, він мені сказав — ти можеш з ним спілкуватися, хоча я не розумію, що у вас з ним спільного. Але зроби так, щоб на моєму горизонті ця людина не з’являлася.

У Поліаморія, все завжди обговорюється. У таких відносинах немає місця брехні. І пари завжди дуже детально обговорюють свої почуття, кордони і бажання».

Поліаморія — це своєрідна свобода, свобода вибору?

«Так. Наприклад, дві людини живуть разом багато років, і їх щиро не цікавлять інші люди в сексуальному плані, ці відносини теж можна назвати вільними. Але коли наприклад моя подруга обожнює Кізомба (латинський танець — прим. ред.), але чоловік забороняє їй займатися цим через те, що це парний танець і вона буде в близькому тілесному контакті з іншим чоловіком… Тут немає ні свободи, ні навіть любові.

Чому в принципі два дорослих людини вважають себе вправі обмежувати один одного в чому-небудь? Що це за любов така, якщо вона позбавляє кохану людину того, що приносить їй щастя?

Щастя — займатися улюбленою справою, щастя — відчувати любов до іншої людини, щастя — бути самим собою і насолоджуватися життям.

Георгій Раут, Наталя Лошакова, Анна Кириленко 

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий