Ситник: У ГПУ до працівників НАБУ застосували силу

Ситник: У ГПУ до працівників НАБУ застосували силу

До працівників НАБУ, яких у п’ятницю утримували в генеральній прокуратурі, застосовували незаконні заходи фізичного і морального впливу.




Про це на брифінгу у понеділок заявив директор НАБУ Артем Ситник.


«ГПУ затримала двох «технічних» працівників, які проводили негласні слідчі дії. Були заблоковані двоє детективів НАБУ у під’їзді житлового будинку», — повідомив він.

За його словами, генпрокурор Луценко надав вказівку звільнити працівників НАБУ.  «Незважаючи на супротив працівників ГПУ та СБУ департаменту К були повернуті в НАБУ», — зазначив він.



«В той же час, представники ГПУ протримали працівників НАБУ протягом 11 годин. Є факти того, що проти них застосовувався фізичний і психологічний вплив», — сказав він.

Ситник уточнив, що співробітників НАБУ тримали в кабінетах і у підвалі Генпрокуратури.

«(Тримали — УП) в підвалі і кабінетах. Це були працівники депаратаменту Суса (Департамент з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки — УП). Застосовували фізичні і моральні дії. Їх цікавило, що вони  (співробітники НАБУ — УП) збирали», — зазначив Ситник.

«У них були вилучені особисті речі і документи і були свідчення про застосування до них незаконних заходів фізичних дій», — пояснив Ситник.

«Лише о першій ночі 13 серпня працівників НАБУ привіз на особистому автомобілі працівник цього департаменту та на номерний знак наклеїв наклейку «НАБУ», що додає цинізму», — обурився Ситник.

Як з’ясувалося з відео розповіді співробітників НАБУ, працівником, який наклеїв на номерні знаки «НАБУ» і привіз їх назад був Сус.

Крім того, з розповіді співробітників НАБУ випливає, що Сус був присутній при погрозах розправою у будівлці ГПУ і допиті. Зокрема цьому працівнику він сказав «Вам кришка».

Ситник також повідомив, що ведеться кримінальне провадження у зв’язку з цими подіями.

«Їхні речі і техніка до тепер не повернута. За даним фактом НАБУ порушено кримінальне провадження за рядом статей, в тому числі незаконне викрадення, замах на порушення недоторканості житла, зловживання службовим становищем і ряд інших, пов’язаних із катуванням», — зазначив Ситник.

При цьому Ситник наголосив, що жодної війни між ГПУ і НАБУ немає, як і між керівництвом цих обох органів.

«Ми розділяємо поняття «відносини між відомствами» і конкретні випадки. Війна нам нема потрібна… Нема у мене війни з Луценком, з головою СБУ – у нас навпаки є співпраця… Але є окремі працівники, які створюють враження війни… Між керівництвом війни немає», — сказав він .

При цьому він визнав, що співробітники НАБУ могли недопрацювати «в частині конспірації», якщо їх викрили.

Источник: УП

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий