Скандальна зустріч Порошенка з Трампом: чи платив наш президент за свій візит?

Скандальна зустріч Порошенка з Трампом: чи платив наш президент за свій візит?

Видання BBC повідомило, що особистий адвокат Дональда Трампа Майкл Коен таємно отримав від 400 до 600 тисяч доларів за організацію переговорів президента України Порошенка із Трампом. Мова про зустріч в Овальному кабінеті Білого дому влітку 2017-го року. Журналісти посилаються на високопоставленого працівника українських спецслужб в адміністрації президента.




В матеріалі BBC йдеться:


«Коена запросили, бо зареєстровані у США українські лобісти і посольство України у Вашингтоні не могли організувати Петру Порошенку нічого, окрім короткої фотосесії із Трампом. Петру Порошенку потрібна була зустріч, яку можна було б представити як «переговори». Як розповів цей високопосадовець, Порошенко вирішив налагодити неофіційний канал доступу до Трампа. Завдання доручили колишньому помічнику президента, який попросив про сприяння лояльного президентові депутата Верховної Ради. Той, у свою чергу, використав свої особисті контакти у єврейській благодійній організації Chabad of Port Washington, зареєстрованій у штаті Нью-Йорк. Цей ланцюжок у підсумку привів до Майкла Коена, адвоката і довіреної особи президента Трампа. Коену заплатили 400 тисяч доларів».

За даними іншого джерела, йшлося навіть про 600 тисяч доларів. І для Порошенка було важливо зустрітися з Трампом раніше за Путіна. У BBC також стверджують, що український президент хотів обговорити з Трампом справу Манафорта (фігурує в амбарній книзі «Партії регіонів»). А після повернення Порошенка до Києва українське розслідування щодо Пола Манафорта, який тривалий час співпрацював з регіоналами, був радником Януковича, а також очолював передвиборчий штаб Трампа, було зупинене. Про це і раніше писали такі видання, як The New York Times та Daily Beast, наводячи відповідні слова начальника департаменту спецрозслідувань ГПУ Сергія Горбатюка, який скаржився на «заморозку» слідства. Генпрокурор Юрій Луценко вчора відреагував і сказав, що готовий разом з Мюллером розслідувати справу Манафорта.



Адміністрація президента у коментарі ЗМІ назвала інформацію BBC «відвертою брехнею, наклепом і фейком». Юрист Трампа Майкл Коен також відкинув дані видання. Але українськими соцмережами розповсюдилася страшна зрада. Мовляв, як же так, український президент платить шалені гроші за зустрічі з Трампом. Виходить, без грошей на це і шансів не було. Хоча цікавих моментів в цій історії одразу декілька. І вони напряму пов’язані між собою.

Втім, на інформацію BBC можна дивитися позитивно. За великим рахунком, навіть якщо вона і правдива, немає різниці якими саме способами Порошенко міг домогтися зустрічі із Трампом. Важливим є результат. Він зробив це раніше за Путіна, Україна отримує підтримку США як матеріальну так і військову — «Джавеліни» прибули і вже випробувані, ведеться мова про другу партію. Тобто, сьогодні ми бачимо, що інтереси держави захищені. Окрім цього, Україна вписана у глобальний контекст і є, насправді, ключовою ланкою в розслідуванні «рашагейту». А це дає можливість для маневру і ще більшої любові Дональда Трампа, який напряму зацікавлений в тому, щоб компромат по Манафорту до Мюллера не потрапив. Разом із цим наша держава має важіль впливу і все залежить тільки від того, як саме його використати в стосунках із США.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий