«Смертні бої» за крісло директора коледжу в Могилеві-Подільському

Нині колектив державного вищого навчального закладу (ДНВЗ) «Могилів-Подільський монтажно-економічний коледж» розколовся. Вже рік, з жовтня 2014-го, викладачі, студенти, технічний та адміністративний персонал — словом, всі ті, хто, згідно із законом, має право обирати майбутнього директора коледжу, — ніяк не можуть визначитись з його кандидатурою.




Є три претенденти: заступник директора Олександр Кизян, працює у коледжі 20 років, заступник директора Олена Токарчук, яка працює у коледжі 10 років, і Володимир Заячковський, завідувач лабораторії Вінницької академії неперервної освіти, викладач-погодинник коледжу. Після того, як вибори директора у жовтні 2014-го та у травні 2015-го визнані такими, що не відбулись, стосунки між ними перейшли у фазу відкритих бойових дій.


Спочатку ворогуючі сторони — Кизян і Токарчук з одного боку, в.о. директора Закревська і Заячковський з другого — вели «перестрілку» службовими і доповідними записками. Потім у бій пішла «важка артилерія», полетіли скарги Голові Верховної Ради України Гройсману, міністрам Квіту та Авакову, у департамент освіти та науки Вінницької ОДА.

Ось цитата із листа групи викладачів голові ВР: «…На початку нового 2015-2016 навчального року робота структурних підрозділів не спланована, статут коледжу, штатний розпис не затверджені, працівники виконують роботу, яка не відповідає їхнім посадовим обов’язкам. Положення про проведення виборів директора порушується по багатьох позиціях. В.о. директора коледжу Тамара Закревська та її команда залякують людей скороченнями. Закревська, Пшеничнюк, Маковій, Заячковська (дружина кандидата на посаду директора), Горбей вдаються до шантажу, залякування, тиску на працівників та студентів коледжу. Закревська не визнала обрання нового голови студентського комітету коледжу Олексія Авдеєва і намагається диктаторськими методами керувати студентським середовищем… »



– Це агонія! — лаконічно прокоментувала Тамара Закревська цього листа. — Якби перевага була на боці Токарчук і Кизяна, то ніяких скарг не було б. Вони були при владі з 2010 року, але нічого на краще у коледжі при їхньому керуванні не змінилось. А зараз смертні бої йдуть за посаду директора, і ми, викладачі, щодня йдемо на роботу, щоб воювати!

– То суди, то інспекції! Вибори ще не почались, а вони вже збираються оскаржувати результати, —підтримав Сергій Пшеничнюк, голова оргкомітету з виборів директора коледжу.

10 жовтня багато скарг довелось вислухати нашому кореспонденту у коледжі. Йшлося про підсиджування і кумівство, про хабарі і мертві душі, про несправедливий розподіл навчальних годин, про те, що «…Заячковський хазяїном походжає по корпусах, а Закревська слухняно виконує його вказівки…», а з іншого боку, що «…у Токарчук немає ніякої кандидатської дисертації, це окозамилювання…»

– Ганьба! — підсумувала викладач Валентина Маковій. — Ганебно втягувати студентів, 15-16-річних дітей, у розборки дорослих. Сьогодні вони у запалі пишуть листи, підписують їх цілими групами. Чи не соромно їм буде потім згадувати про це?

Втім, студентство наполягало на фактах порушень при проведенні травневих виборів, на колосальному тиску з боку в.о. директора, який вони на собі відчули. Хлопці і дівчата розповідали, що їх проганяли через «коридор страху», а перед голосуванням розсилались СМС, в аудиторіях «довірені особи» роздавали папірці з прізвищами тих, за кого треба голосувати. А то — начувайтесь, мовляв, вам ще екзамени здавати!

– У коледжі на цей момент склався несприятливий психологічний клімат, це дуже шкодить навчальному процесу, — констатували ветерани закладу Антоніна Трачук і Валентина Мігальчинська.

Треті вибори директора ДВНЗ «Могилів-Подільський монтажно-економічний коледж» призначені на 20 жовтня цього року.

– Я проти негативного іміджу коледжу, — відзначив Володимир Заячковський. — Ми робимо акцент на затребувані робітничі професії. Я планую взаємообмін з польськими студентами, співпрацю, стажування, проходження виробничої практики, а ще — можливість навчання у нашому коледжі студентів з Молдови. Наш монтажно-економічний коледж має величезний потенціал, і об’єднуватись з якимось будівельним університетом нам, я вважаю, недоцільно.

– У нас багато перемог в олімпіадах, у професійних конкурсах, наші студенти беруть участь у наукових конференціях, впевнено почуваються на ринку праці. Разом з «Єврорегіоном Дністер» плануємо проект, під який буде фінансування і ліцензія, в цьому підтримує міська влада, – поділився своїми планами Олександр Кизян. — Демобілізовані «атошники» зможуть отримати в нас конкурентоспроможні спеціальності, є угода з службою зайнятості. Попередньо домовились з будівельним університетом про ступеневу освіту, щоб наші студенти могли вчитись далі.

На виборах 20 жовтня будуть присутні представники департаменту освіти і науки Вінницької ОДА. Але остаточний вибір залишається за працівниками коледжу і студентами.

 

33kanal

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий