Соціологи з’ясували, як українці поставляться до заборони Telegram

Соціологи з’ясували, як українці поставляться до заборони Telegram

Тільки 9% українців заявили, що Telegram треба повністю заборонити. Водночас лише 26% вважають, що його не варто жодним чином контролювати.




Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на дані опитування КМІС.


Натомість більшість українців (54%) вважають, що не варто повністю забороняти, а треба запровадити певні обмеження і контроль — як-от блокування окремих каналів тощо.

Соціологи з'ясували, як українці поставляться до заборони Telegram



Респондентам, які наразі не підтримують повну заборону Telegram в Україні, ставилося додаткове запитання, чи вони підтримають заборону, якщо власники Telegram відмовляться блокувати певні телеграм-канали.

У разі якщо власники Telegam категорично відмовляються блокувати канали, що поширюють російську пропаганду і дезінформацію, то в такому разі 60% українців підтримали би повну заборону Telegam (не підтримали би — 32%).

У разі відмови блокувати канали російських окупантів, які використовуються для зв’язку, 71% підтримають заборону (не підтримають — 21%). У разі відмови блокувати канали з поширення наркотиків 70% підтримають заборону (не підтримають — 20%).

Соціологи з'ясували, як українці поставляться до заборони Telegram

Коментар КМІС

Як зазначив заступник директора КМІС Антон Грушецький, результати опитування засвідчують, що наразі в суспільства немає ані відчутної підтримки заборони Telegram, ані стійкого опору такій забороні.

За його словами, українці обіймають доволі виважену і конструктивну позицію, що варто не доходити до заборон, але при цьому дійсно визнають важливість і потребу блокувати небезпечні Telegram-канали. Причому у разі відвертої позиції власників Telegram відмовлятися в блокуванні небезпечних каналів українці зарахують себе до табору тих, хто підтримає заборону (а не табору «послідовних прихильники свободи слова»).

«Для представників влади варто розуміти, що у разі таки необхідності заборони Telegram для безпеки України та українців, громадськість має отримати дійсно об’єктивні та переконливі докази ворожої діяльності та відмови власників від співпраці», — сказав соціолог.

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів власне опитування упродовж 1-6 вересня 2024 року серед 1015 респондентів. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролюються владою України.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий