Спецагент ФСБ Євген Жилін та його бізнес. Кілька причин сумніватися у смерті бойовика

Спецагент ФСБ Євген Жилін та його бізнес. Кілька причин сумніватися у смерті бойовика

Практика інсценування викрадення або вбивства людей розповсюджена в Росії




Лідер терористичної організації «Оплот» Євген Жилін, начебто застрелений кілером,  виконував спецоперації ФСБ Росії з ліквідації ворогів режиму, мав бізнес у кількох містах Росії та до останнього зберігав привабливі активи в Україні.


У травні українська поліція інсценувала загибель адвоката Олександра Погорілого та сфабрикувала місце та обставини його «вбивства». Згодом ця інформація була спростована у самій поліції, а влаштований спектакль, в який дружно повірили українські ЗМІ, переслідував основну мету – убезпечити «жертву» від справжніх кілерів. Нагадаємо, юрист представляв інтереси естонського інвестора в Україні, якому місцева мафія на Одещині оголосила війну.

Такі спецоперації в Україні останнім часом отримали поширення – лише цього року було «скоєно»  ще два псевдовбивства – у Дніпропетровській та Запорізькій областях, кожне з яких мало допомогти  слідчим упіймати справжніх кілерів.



В Росії практика інсценування викрадення або вбивства людей більш розповсюджена. Але сумніватися в тому, що лідер терористичної організації «Оплот» Євген Жилін пішов з життя варто не лише через це.

Нагадаємо, за повідомленнями російських ЗМІ, вчора кілер розстріляв двох людей, одним з яких виявився Євген Жилін, лідер харківської терористичної організації «Оплот», яка під час Євромайдану запам’яталася нападами на активістів. Іншою жертвою нападу став – розшукуваний в Україні за вбивство Андрій Козир. Замах було скоєно у ресторані «Вєтєрок» під Москвою, у престижному передмісті, де повсюдний відеонагляд — звична справа. Кілер в плащі та капелюсі, з явно наклеєними вусами, за свідченнями очевидців, начебто очікував своїх жертв за столиком і відкрив вогонь, щойно вони увійшли. Жиліна оголосили мертвим, його товариша – важко пораненим. Водночас, поширені в мережі Інернет відеозаписи з місця події не дають змогу побачити жертву, фактично, відео- та фотопідтвердження смерті скандально відомого харків’янина досі немає.

Звертає на себе увагу і поспіх, з яким російські слідчі вже назвали пріоритетну версію вбивства – «комерційна діяльність». Водночас через ЗМІ була оперативно розповсюджена інформація про бізнес Жиліна із постачання продуктів на окуповану територію Донбасу. Харків`янин і справді має активи в України і Росії. Але його «кровожерливі» конкуренти при підготовці замаху мали б врахувати, що скоївши вбивство, матимуть справу безпосередньо з ФСБ, якій Жилін надавав делікатні послуги.

За три тижні до подій у ресторані «Вєтєрок», Краматорський міський суд Донецької області  надав правоохоронним органам згоду на спеціальне досудове розслідування проти Жиліна, яке вивчатиме його діяльність вже після Майдану. А саме: спільну з ФСБ спецоперацію зі знищення Іллі Богданова, колишнього співробітника ФСБ Росії, який у 2014 році перейшов на бік України та воював на Донбасі у складі «Правого сектору». Нагадаємо, 28-річний офіцер з Владивостока, проти якого у РФ відкрили справу за «зраду батьківщині», захищав разом з українцями донецький аеропорт та пояснював свій перехід тим, що втомився від брехні, яка ллється з російських телеекранів. На початку минулого року йому надали громадянство України.

Як виявилося, цього могло і не відбутися. Відповідно до матеріалів Краматорського суду, «у вересні 2014-го року Євген Жилін, перебуваючи в Росії, спільно з працівниками ФСБ спланував вбивство працівника ФСБ РФ Іллі Богданова».

Лідер терористичної групи «Оплот» особисто підшукав виконавця злочину, придбав снайперську гвинтівку та у січні 2015-го організував переправлення зброї через кордон в Україну.

Але вбивство не відбулось – у лютому двох поплічників Жиліна (кілера та перевізника зброї) було затримано і вони розкрили правоохоронцям свої плани.

При цьому правоохоронці розслідують не лише це. Рік тому було винесено вирок капітану міліції, який на прохання терористичної організації «Оплот» наприкінці серпня 2014 року за грошову винагороду надавав добові зведення про зареєстровані та нерозкриті кримінальні провадження, які перебувають на контролі МВС України.

Бізнес та політичні друзі у Росії

В інтерв`ю «Українській правді» напередодні втечі команди Януковича з України, Жилін критикував Майдан, оспівував «єдність братських народів» та закликав усіх готуватись до війни. Особисто він в той час саме це і робив. Ім`я Євгена Жиліна стало відоме широкому загалу у розпал Майдану, після заяви про те, що його підопічні відрізали вухо одному з активістів. Лідер харківського спортивного клубу «Оплоту»,  де виховувались бійці змішаних єдиноборств, тоді активно підтримував МВС у намаганні придушити вуличні акції проти влади. Спортсмени з «Оплоту» відзначилися жорстокістю у своїх нападах на протестувальників.

Відповідно до ще одного кримінального розслідування проти Жиліна керівник «Оплоту» чинив насильницькі напади на учасників протестів в Києві і Харкові та залучав до цих злочинів жителів Харкова, бійців спортивного клубу «Оплот», в тому числі, учасників боїв без правил, іноземних студентів з країн Закавказзя і т. д. Один з епізодів пов’язаний з подіями 20 — 21 січня 2014 року. Тоді Жиліним була організована поїздка з Харкова до Києва групи осіб чисельністю до 100 осіб. Перед виїздом він провів інструктаж та повідомив про можливість застосування проти активістів «Євромайдану» фізичної сили, затримання останніх і передачі їх співробітникам міліції. Також він поставив завдання щодо чергування на в’їздах до Києва для виявлення машин з ймовірними учасниками протесту і «сприяння» співробітникам органів внутрішніх справ у протиправному недопущення їх до столиці. Виконавці прибули до Києва, одягнені в білі балаклави і озброєні битами. Після прибуття до столиці частина з них зайшла у вестибюль метро «Петрівка», де «оплотівці» помилково прийняли одного з пасажирів метрополітену за учасника протестних акцій Євромайдану. Він був викрадений і побитий. Згодом полоненого перевезли в наметовий табір «тітушок», де катували.

Результат пошуку зображень за запитом "оплот майдан"

У лідера «Оплоту» особливі стосунки з системою МВС – він робив кар’єру в правоохоронному органі до 2005 року, доки його не звинуватили у причетності до замаху на Геннадія Кернеса, тодішнього секретаря харківської міськради. Відбувши три роки в СІЗО, він вийшов на свободу через відсутність доказів. Жиліна поновили на посадах, а згодом перевели в Управління по боротьбі з організованою злочинністю у Харківській області. У 2010-му капітан міліції пішов на пенсію… у 34 роки. Після цього ним були створені «Благодійний фонд «Оплот», однойменна громадська організація, юркомпанія «Оплот», аудиторська фірма «Оплот-аудит», інформаційне агентство «Оплот-Інфо» та спортивний клуб.

За цими та іншими назвами ховається не лише «армія Жиліна». Як вже заявляли представники СБУ та прокуратури, що розслідували діяльність структур лідера «Оплоту», він надавав послуги з мінімізації податків для бізнесу. Тільки протягом 2012-2014 років через 9 підконтрольних йому фірм було виведено з легального обороту 100 млн гривень комунальних підприємств Харкова.

Лідер «Оплоту» поїхав з України до Росії у лютому 2014-го року разом із родиною, де, вочевидь, не втратив свої навички.

В середині 2014-го року Москві була зареєстрована «Міжрегіональна спортивно-патріотична громадська організація «Оплот». Серед її засновників: Євген Жилін, Олексій та Тетяна Олійник, Сергій Завілейський.

Суперважкоатлет Олексій Олійник – професійний боєць змішаного стилю на прізвисько «Удав», до цього виступав у боях без правил під прапором України та отримав увагу російських ЗМІ після того, як у 2014 році на змаганнях у США вийшов на бій у футболці з зображенням Путіна. Тетяна Олійник – його дружина.

Інший співзасновник російського «Оплоту» — Сергій Завілейський – головний редактор телеканалу «Боєць», раніше — директор найбільшого в Росії інтернет-порталу з єдиноборств allboxing.ru. Нещодавно його було призначено віце-президентом Федерації боксу міста Сочі.

Віце-президент «Оплоту» — Анатолій Орбан, працює головою одного з відділень прокремлівської партії «Справедлива Росія».

Офіційно, громадська організація «Оплот» займалась «допомогою» Донбасу. Жилін розповідав для ЗМІ про потоки гуманітарних поставок, які забезпечувала його структура.

Імовірно, постачання товарів на Донбас не обійшлось без іншої організації  — ТОВ «Оплот», яку ним було створено у Москві влітку 2015 року за адресою вул. Братиславська, 23 , оф. 19. Напрямки її діяльності: оптова торгівля фруктами, овочами, торгівля м’ясом, консервами і т. і. Слід зазначити, що за цією ж адресою зареєстровані з десяток фірм, і всі – приблизно в той самий час, що й компанія «Оплот». («Трубарм», «Навігатор»,  «Строим для Вас», «Крона», «Импресс», «Каскад»,  «Стимул», «Фактор»). Сфера їх діяльності: від ресторанної справи до будівництва і торгівлі деталями до автомашин.

Не стала домогосподаркою і дружина Жиліна Ганна Короткова, яка, за даними сайту «Страна», мешкає з дітьми у 80 км від Харкова у російському Білгороді. Саме там навесні цього року було зареєстровано на її ім`я фірму «Вояж гор», яка спеціалізується на ресторанно-готельному бізнесі. Вона й донедавна залишалася власницею фірми «Конкор-Трейд» та співвласницею ПП «Ікка», зареєстрованих у Харкові.

Українські активи

Тим часом в Україні розгорнулась боротьба за активи, залишені Жиліним. Одна зі структур лідера «Оплоту» — фірма «Харківспецнадра», де у засновниках досі зазначені його батьки – Володимир Жилін та Олександра Жиліна. Ця структура наразі опинилися у центрі судової суперечки навколо привабливого активу – будівлі площею 25 тис. кв. м. на вул. Плеханівській, 126 у Харкові.

Інша фірма родини — «Ортія», ліквідована у грудні 2014 року. Незважаючи на це вона фігурує у кількох судових спорах, що пов’язані із питанням права власності на кілька будівель у Харкові. Як наприклад, будинок колишнього супермаркету «Оплот» (наразі перейменовано на супермаркет низьких цін «Руслан») площею 3,4 тис. кв. м на проспекті Гагаріна, 167/1.

Чи вплине «смерть» колишнього харків`янина на долю цього майна – можна буде спостерігати найближчим часом.

Про те, що це не єдині фірми, де були присутні інтереси Євгена Жиліна, може свідчити ім`я керівника наведених вище компаній («Ортія» та «Харківспецнадра») – Назарова Андрія Олександровича. Людина з таким ім`ям у 2011 році працювала оперуповноваженим відділу по боротьбі з корупцією УБОЗ ГУМВСУ в Харківській області. Тобто, там, де до 2010 року працював Жилін.

Як можна дізнатись з відкритих джерел, Назаров керує або керував до недавнього часу кількома іншими фірмами, які можуть бути пов’язані з Жиліним. Наприклад, ТОВ «Дистриб’юторська компанія «Меркурій» (Оптова торгівля молочними продуктами, яйцями, олією, тваринним маслом та жирами), Охоронною фірмою «Пантера» (закрита у травні), а також фірмою з назвою «Ломбард ТОВ СК Оплот І Компанія».

Источник: «Главком«

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий