США і Німеччина домовились щодо «Північного потоку-2»: Нуланд озвучила найважливіші для України пункти

США і Німеччина домовились щодо «Північного потоку-2»: Нуланд озвучила найважливіші для України пункти

Сполучені Штати і Німеччина досягли домовленості щодо російського газопроводу «Північний потік-2». За новою угодою Німеччина бере на себе зобов’язання ініціювати санкції проти Росії, якщо Кремль використовуватиме газопровід як зброю або вдасться до нової агресії проти України.




Про це в середу, 21 липня, заявила заступниця державного секретаря США Вікторія Нуланд, повідомило видання Nationalpost. Таку заяву Нуланд зробила під час слухань у Сенаті США та пообіцяла, що Держдеп пізніше оприлюднить Спільну заяву США та Німеччини про угоду щодо «Nord Stream 2».


Заступниця держсекретаря зазначила, що заява міститиме велику кількість пунктів. Тому вона передусім вирішила озвучити той із них, який, за її словами, є особливо важливим для України і стосується колективної відповідальності.

«Якщо Росія намагатиметься використовувати енергію як зброю або чинитиме подальші агресивні дії проти України, Німеччина вживатиме заходів на національному рівні й вимагатиме ефективних заходів на європейському рівні, включно із санкціями для обмеження російських експортних можливостей в Європу в енергетичному секторі», – сказала Нуланд.



Вона також додала, що Німеччина добиватиметься продовження угоди на 10 років про транзит російського газу через територію Україною.

«Ще один аспект цього погодження – це підтримка розширення домовленостей між РФ та Україною про транзит. Як ви знаєте, його термін дії закінчується в 2024 році. Ми будемо домагатися, використовуючи важелі впливу, щоб його продовжили на 10 років», – сказала Нуланд.

 

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий