Стало відомо, коли Україна введе візи для росіян

Стало відомо, коли Україна введе візи для росіян

Експерти розповіли, яким чином діятиме процедура

Останнім часом в Україні все більше починають розмовляти про введення візового режиму з Росією, проте експерти вважають, що об’єктивна можливість таких змін досить мала. Хоча це було б найлогічнішим після безвізу з Європою і для розширення санкцій проти агресора. Політологи впевнені, що це потрібно було робити ще у 2014 році відразу після анексії Криму.





Законопроект про візи для громадян Росії з’явився у Верховній Раді ще на початку 2016 року, проте нова хвиля обговорень наступила після того, як керівник «Народного фронту» Максим Бурбак заявив, що уряд може прийняти законопроект в терміновому порядку. Про це пише «Сегодня».

Хто може змінити правила гри. Українські нардепи не мають можливості ввести візовий режим із агресивним сусідом: безвіз між цими державами діє з 1997-го року, і щоб розірвати його, Україна повинна письмово попередити Росію. Згідно з документом, візи можна ввести тільки через півроку після розірвання контракту, але ж за цей час РФ може ввести точно такі ж заходи.



Схожу практику Україна застосовувала в 2015-му, коли ввела для росіян обов’язкові закордонпаспорти при в’їзді. Разом з тим, для українського населення не зміниться нічого. Нардепи ще в 2016-му зареєстрували звернення до Кабміну про введення віз для Росії. Тобто, навіть якщо депутати і проголосують за законопроект, для уряду це буде лише рекомендація. У пояснювальній записці автори підкреслюють, що Угода про безвіз несе пряму загрозу нацбезпеці України, тому слід якомога швидше закрити цей канал.

За офіційними даними, за 2016 рік Україну відвідали 1,47 мільйонів росіян. Терміни введення візового режиму будуть прямо залежати від способу їх оформлення і видачі: вибір може припасти на консульства, а може на працівників кордону. Останній варіант малоймовірний, оскільки Україна зараз не може контролювати всі території. Разом з тим, для відкриття нових консульств України необхідний дозвіл Росії.

На сьогоднішній день українські представники працюють у п’яти містах РФ: Москві, Петербурзі, Єкатеринбурзі, Ростові-на-Дону та Новосибірську. Експерти додають, що введення віз істотно збільшить черги на пропускних пунктах кордону.

Коли чекати на візовий режим із дорогим сусідом. Керівник Інституту соціально-політичного проектування Андрій Миселюк зазначає, що наболіле питання депутати піднімають щорічно, так що не варто сподіватися, що саме в 2017 проект перетвориться на закон. Однак, політолог підкреслює, що вводити візи розумно тільки після відновлення контролю над кордонами, інакше вся робота щодо посилення нацбезпеки зійде нанівець. Нинішні ж «ходіння навкруги» поки готують і політикум, і соціум до думки про подібне нововведення після закінчення війни.

Наприклад, в минулому році на обговоренні законопроекту головних каменем спотикання була зручність українців: якщо Росія відповість «заркалкою», це дуже ускладнить життя українців: і час, і гроші, і нерви. Тільки за один 2016-й в РФ з’їздило 3,8 мільйонів громадян України.

В цей же час глава Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик пропонує практичне рішення дилеми: її потрібно вирішувати в рамках прийняття закону про окуповані території, тобто припинити торгівлю, будь-яка співпрацю і закрити кордони, увівши спецрежим для громадян РФ. В такому випадку позитивні моменти будуть переважати хоча б тому, що останній пункт допоможе ввести в реєстри та ідентифікувати всіх росіян.

Але є моменти і негативні. По-перше, це ускладнить життя прикордонних зон: необхідність віз створить перешкоди для сезонних трудяг. Також це відіб’ється на можливості відвідувати родичів. Разом з тим можна не сумніватися, що Росія прийме образ такої собі матері Терези, яка захищає бідних українців від злого уряду. Також політологи вважають, що після цього агресор спростить для мешканців України процедуру отримання російського громадянства, як це було з окупованими територіями Донбасу.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий