Суд у Німеччині обмежив доступ «Газпрому» до газопроводу «Північний потік 2»

Суд у Німеччині обмежив доступ «Газпрому» до газопроводу «Північний потік 2»

Вищий земельний суд Дюссельдорфа виніс рішення за скаргою компанії-оператора Nord Steam 2 на Федеральне мережеве агентство Bundesnetzagentur. Суд вирішив, що газопровід повинен відповідати нормам газової директиви ЄС.




Про це повідомляє Reuters.


Таким чином, компанія-оператор «Північного потоку 2» повинна стати незалежною від «Газпрому». Крім того, 50% пропускної здатності газопроводу повинні стати доступні для інших постачальників. Оскільки «Газпром» володіє монополією на експорт газу з території Росії, це означає, що газопровід може бути використаний тільки наполовину.

Раніше оператор Nord Steam 2 оскаржив рішення Федерального мережевого агентства не звільняти газопровід від норм газової директиви ЄС. У Німеччині ці норми регулюються відповідним національним законом.



Крім «Газпрому» в консорціум з будівництва «Північного потоку — 2» також входять п’ять західних енергетичних і нафтових компаній, а саме Uniper, Wintershall-Dea, Royal Dutch Shell, OMV та Engie, що вклали 50% в його фінансування.

Проект вартістю 11 млрд доларів і пропускною спроможністю 55 млрд кубометрів зіткнувся з протидією з боку Вашингтона, а також України і Польщі, які впевнені, що «Північний потік — 2» буде використаний в якості енергетичної зброї Кремля.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий