Тарифи на електроенергію в Україні нижчі, ніж в ЄС

Тарифи на електроенергію в Україні нижчі, ніж в ЄС

В Україні найнижчий тариф на електроенергію, порівняно з іншими країнами Європи. У 2,5 рази нижче, ніж в Молдові або Болгарії, в 5 разів нижче, ніж в Польщі, в 12 разів — ніж у Німеччині.





«У різних країнах ЄС тарифи різні, тому що всі ті фактори, які впливають на тариф — вартість сировини, витрати на виробництво і доставку електроенергії, у кожній країні різні. Наприклад, десь електроенергію виробляють АЕС, десь ГЕС, а інші країни майже повністю перейшли на «зелену» енергетику», — зазначає видання.

Згідно з підрахунками аналітиків BusinessViews, електропостачання середньостатистичного холодильника обходиться українцям всього 11 євро на рік. У Німеччині за ту ж саму кількість електроенергії довелося б заплатити 141, в Польщі — 57, а в Молдові — 29 євро.



Велику частину електроенергії в Україні виробляють державні електростанції (77%). Держава також встановлює тарифи, для цього існує національний регулятор — НКРЕКП.

«Найбільшу частку електрики виробляють атомні електростанції, і саме вони належать державі. Альтернативна енергетика (електрика за рахунок енергії вітру, сонця і води), яка переважно приватна, в Україні поки що слабо розвинена», — констатується в дослідженні.

Використання вугільних ТЕС обумовлене необхідністю покриття пікових періодів споживання електроенергії.

«Додаткову енергію дають саме ТЕС, тому що їх можна оперативно включити або вимкнути. Атомну станцію, яка, умовно кажучи, дає електрику для холодильника, швидко відключити або включити не можна, вона дає один і той же обсяг електроенергії день у день», — вказує BusinessViews.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий