29 вересня в тимчасово окупованому Енергодарі у напрямку ЗАЕС поїхало багато пожежних машин та швидка. Офіційної інформації про ситуацію у місті наразі немає. Про це повідомляють місцеві ЗМІ.


Над станцією рудий дим

Згодом у мережі опублікували фото – над станцією видніється густий рудий дим. За попередньою інформацією, на ЗАЕС виникла «позаштатна ситуація» – горить другий енергоблок.

Що точно трапилось наразі невідомо, оскільки офіційних коментарів поки що немає. Закликаємо місцевих жителів та мешканців прилеглих територій не вдаватись до паніки та очікувати на офіційне повідомлення від української влади.



Станом на 15:00 місцеві пабліки Енергодару пишуть, що займання на одному з енергоблоків Запорізької АЕС вже зупиняють. Також місцеві розповіли, що перед виникненням пожежі було чути «невеликий вибух».

Що відомо про рівень радіації

Стан радіації станом на 15:00 ще невідомий. Просте станом на 14:00 29 вересня 2022 року рівень радіації в Нікополі, який неподалік Енергодару, становив 0,12 – 0,13 мікрозіверта за годину, що відповідає нормам.

Попередні вибухи на ЗАЕС

  • Нагадаємо, що днями МАГАТЕ звітувала про нові обстріли атомної станції. Вибухи лунали два дні поспіль й внаслідок них поблизу ЗАЕС розбилися вікна в одному з турбінних залів та машинному залі реакторного блоку № 2.
  • А ще 27 вересня вибухи зафіксували біля каналу, який переносить воду з резервуара на станцію для її системи охолодження, що є важливим елементом ядерної безпеки.