У Чехії показали ціну на українську соняшникову олію: майже вдвічі нижча, ніж в Україні

У Чехії показали ціну на українську соняшникову олію: майже вдвічі нижча, ніж в Україні

В супермаркетах Чехії українська соняшникова олія коштує близько 30 крон або 35 гривень. При цьому продукція цього ж виробника в Україні буде коштувати до 65 гривень.




“Дуже шкода, що соняшникову олію українського виробника мені вигідніше привезти з Чехії, ніж купити в Україні”, – повідомив Михайло Король. Про це свідчить публікація у Telegram-каналі “Харьков 1654”.


“Ціна 35 гривень! Це враховуючи транзит двома країнами + заробіток магазину. А в Україні – 50-65 гривень”, – додав покупець.

Вартість продукції нижча, незважаючи на транзит між двома країнами
Вартість продукції нижча, незважаючи на транзит між двома країнами
Вартість продукції нижча, незважаючи на транзит між двома країнами

У середньому різниця в ціні становить від 60-100% не на користь України. Наприклад:



  • огірки у Варшаві коштують 14,9 грн, а в Києві – 23 грн за кг;
  • буряк у Польщі – 9 грн, а у нас – в 15 грн за кг;
  • помідори в Польщі – 26,1 грн, в Україні – 40 грн за кг;
  • яблука сорту «Чемпіон»: 7,5 грн у Варшаві, а в Києві – 15 грн за кг.

Українці не лише платять більше за продукти, а й менше заробляють. Так, середня зарплата в Польщі в 2021 році становить близько 5,5 тис. злотих на місяць, це $1,445 тис., в Україні в середньому платять 13,5 тис. грн, $500 на місяць.

Як повідомляв OBOZREVATEL, раніше директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин повідомляв, що влітку ціни на продукти будуть, як і раніше, рости. Прогнозується подорожчання не на все продовольство, проте основні тенденції, що встановилися на українському ринку, поки збережуться. Вартість продуктів із овочевої групи досить висока і залишатиметься такою принаймні до кінця другої декади червня.

Ціни на хліб знижуватися не будуть. Принаймні до надходження зерна нового врожаю. Лише коли в засіки піде новий урожай, стане більш-менш зрозуміло, як може змінитися вартість хліба. Тому ціни на продукти хлібної групи поки будуть зростати, хоч і не так швидко, як це було раніше.

Крім того, не знижуватимуться і ціни на соняшникову олію. Такого безпрецедентного зростання цін на соняшникову олію, як це було в осінньо-зимовий сезон 2020-2021 року, вже не буде. Можливо, олія ще буде дорожчати, але вже не так стрімко.

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий