Учені оголосили про настання нової геологічної епохи Землі

Учені оголосили про настання нової геологічної епохи Землі
Вплив людства на нашу планету став настільки значним, що призвів до настання нової геологічної епохи.

Про це заявили науковці Міжнародного союзу геологічних наук, представивши свою доповідь на Міжнародному екологічному конгресі в Кейптауні, йдеться на The Guardian.




Замість епохи Голоцену, що тривала останні 12 тисяч років, Земля перейшла в Антропоцен, тобто «епоху людини», яка почалася в середині ХХ століття.


Через втручання людини за останні 100 років удвічі зріс вміст хімікатів, які залишаються після добрив, у ґрунті, а льодовики ще довго будуть зберігати в собі частинки чорного вуглецю – слідів горіння палива.

Сліди людської активності поширені і тривалі настільки, що їхній геологічний відбиток можна вважати ознакою чергової епохи. Офіційне визнання Антропоцену зафіксує той факт, що тепер саме людина є визначальною ланкою існування планети Земля.



Згідно з рекомендаціями геологів, новий час в геологічній історії Землі слід обчислювати приблизно з 1950 року. Визначальним у цій даті став сплеск радіації, викликаний випробуваннями атомних бомб.

За словами провідного автора доповідіКоліна Уотерса з Британської геологічної служби, понад 30 вчених, що займаються дослідженням Антропоцену, погодилися знеобхідністю формалізувати нову епоху.

«Більшість з нас вважають, що епоха – реальна, оскільки явно щось відбувається, є певні упізнавані сигнали, які роблять Антропоцену окремою одиницею«, – зауважує Уотерс.

Нині вчені сперечаються про те, що слід вважати «золотим цвяхом» Антропоцена – геологічним маркером, який може служити вказівкою на початок нової епохи.

Таким «золотим цвяхом» для кінця Крейдяного періоду, коли вимерли динозаври, стали відкладення у ґрунтах іридію, що свідчили про зіткнення метеорита із Землею.

Автори доповіді про Антропоцен пропонують вважати маркером відкладення плутонію, що з’явилися після ядерних випробувань 1950-х років. Інші вважають, що є більш показові ознаки – наприклад, забруднення пластиком, алюмінієм і частинками бетону, сліди вуглецю, пов’язані з різким зростанням викидів діоксиду вуглецю в атмосферу, а також високий рівень азоту і фосфатів у ґрунті.

Вчені обговорюють необхідність внесення змін в геохронологічну шкалу вже близько близько 15 років.

Вплив людства на нашу планету став настільки значним, що призвів до настання нової геологічної епохи. Фото Antartis/Depositphotos

Незважаючи на рекомендації геологів, питання про актуалізацію шкали ще не вирішене. Учасники робочої групи з Антропоцену (Anthropocene Work Group) в найближчі 2-3 роки повинні визначити, які з сигналів про нову епоху, радіоактивні нукліди, пластик або інше, слід вважати її «золотим цвяхом».

Також вони мають визначити місця, де можна побачити геологічний кордон між епохами.

Межу між Голоценом і попереднім йому Плейстоценом, наприклад, видно на крижаному керні з Гренландії, який зараз зберігається у Данії.

Коли необхідні дані будуть зібрані, рішення про коригування геохронологічної шкали прийматимуть Міжнародна стратиграфічна комісія та комітет Міжнародного союзу геологічних наук.

Источник: «УП Життя»

Что думаете по этому поводу? Оставьте свой комментарий

Добавить комментарий